Ana Maxim

În 2016 și anul acesta, zeci de victime din Prahova ale traficului de carne vie au fost identificate, iar pe cele mai multe infractorii le-au exploatat sexual. Fetele din mediul rural, din comunități sărace, credule și aflate în căutarea unor oportunități pentru a face bani sunt cele mai căutate de traficanți, pentru că le pot manipula mai ușor. Multe dintre ele se îndrăgostesc de infractorii care pozează în salvatori, altora le este suficient stilul de viață luxos afișat de aceștia pentru a fi convinse să plece peste hotare “la un loc de muncă bine plătit”. Entuziasmul și principiul “lucrurile rele nu mi se pot întâmpla mie” sunt uitate, însă, odată ce ajung la destinație și realizează că sunt, de fapt, victime ale sclaviei moderne.

Anul trecut, 35 persoane din Prahova au fost victime ale traficului de persoane, mai mult de jumătate dintre acestea fiind minore! Cele mai tinere aveau doar 15 ani și erau trimise să se prostitueze, iar cele mai în vârstă aveau 26 de ani, potrivit datelor pe care le-au transmis, la cererea noastră, reprezentanții Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Ploiești.
Cu excepţia a două cazuri, toate victimele traficului de persoane din judeţul Prahova au fost exploatate sexual, anul trecut. Numărul de victime a crescut ușor, însă s-a constatat că faptele identificate au fost săvârşite în anii anteriori.
În primul semestru din 2017, au fost identificate 22 victime din Prahova ale traficanților de carne vie, dintre care nouă au fost exploatate sexual, dar și 13 cazuri privind tentativa de exploatare prin muncă. Prahovenii racolați de traficanți provin în special din mediul rural și au fost obligați să facă bani în Spania, Marea Britanie, Austria.
Promisiunea unui loc de muncă bine plătit în străinătate sau cele privind câştiguri de bani prin practicarea prostituţiei, în țară sau în străinătate, le atrag imediat pe tinere – mai ales pe acelea din comunități sărace, care nu se mai gândesc și la consecințe. Pentru racolare, metoda Lover-Boy este des folosită în rândul minorelor şi tinerelor victime prin exploatare sexuală, în ciuda numeroaselor campanii de informare pe această temă derulate în ultimii ani, menite să atragă atenția asupra pericolului de a fi traficate. Metoda Lover-Boy este simplă, dar „eficientă”, din păcate: traficanții le declară fetelor că le iubesc și doresc să aibă un viitor împreună, reușesc să le câștige încrederea și le determină să se îndrăgostească de ei. Victimele ajung să creadă că nu pot trăi fără partenerii lor și sunt de acord să facă orice pentru ei, inclusiv să se prostitueze. Există, însă, și persoane convinse să plece din țară la „un loc de muncă bine plătit” doar observând stilul de viață al așa-zișilor salvatori, care afișează maşini scumpe, haine de lux, au locuințe scumpe etc. În scurt timp, persoanele păcălite să plece peste hotare în căutarea unei vieți mai bune ajung să trăiască un coșmar și constată că nu au cale de ieșire, deoarece fie le sunt luate toate actele, fie sunt încuiate în camere, amenințate și chiar agresate.

T P
„Se constată că sunt foarte puţine reclamaţii, în foarte multe cazuri victimele fiind identificate de către lucrătorii de combatere a crimei organizate”, ne-au precizat reprezentanții Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Ploiești.
Potrivit acestora, „Încă de la identificare, inspectorii de specialitate din cadrul centrului fac o evaluare iniţială a victimelor traficului de persoane şi, în funcţie de nevoile acestora, încep colaborarea cu diverse instituţii şi organizații non-guvernamentale pentru soluţionarea diverselor probleme pe care le constată: adăpost, nevoi sociale, reintegrare şcolară, integrare profesională sau calificări profesionale, asistenţă psihologică etc. Persoanele care au săvârşit infracţiunea de trafic de persoane sunt trase la răspundere în conformitate cu dispoziţiile Codului Penal”.

Exploatarea sexuală, la nivelul cel mai alarmant!

La nivel național, în anul 2016, traficul prin exploatare sexuală are o pondere de 77% din totalul modalităților de exploatare a persoanelor – cea mai ridicată din ultimii ani, 530 de cazuri ale unor românce care au trecut printr-o asemenea experiență fiind descoperite! Pe locul al doilea se situează exploatarea prin muncă, 132 de persoane fiind obligate să muncească. Numărul victimelor care au căzut în plasa traficanților de carne vie, exploatate în diferite scopuri, a scăzut, însă, cu 14%, anul trecut. Și în anul 2017 au fost identificate 311 persoane exploatate (75% fiind victime de sex feminin, 48% fiind minori). Predomină exploatarea sexuală – 226 victime, urmează exploatarea prin muncă – 31 victime, exploatarea prin cerşetorie – 27 de victime. De obicei, traficanţii încearcă să determine persoanele vătămate să nu declare cele suferite (ameninţări, bătăi, oferire de mici cadouri din când în când, aparenţa sentimentelor de iubire faţă de victimă etc) pentru a nu fi traşi la răspundere penală. Persoanele care se află în pericol și reușesc să aibă acces la telefon, dar și cei care vor informații și sfaturi în vederea evitării unei situații de trafic de persoane pot apela următoarele numere de telefon: HelpLine 0.800.800.678 (apel național gratuit) sau +4.021.313.3100 (apelabil și din străinătate).