Fl. Tănăsescu

A fost, poate, rânduiala Domnului ca, în ziua în care creștinii-ortodocși l-au prăznuit pe Sfântul Ilie, să fie târnosită Biserica–Mănăstire de la Apostolache. Resfințită, cum au spus cinstitele fețe bisericești, în frunte cu Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, prezent la ceremonie.
Chiar și Sfântul Ilie a făcut o derogare joi, 20 iulie, Anul Domnului, și n-a lăsat să cadă strop de ploaie peste comună. Nu de alta, dar porumbul, roșiile sau castraveții pot să mai aștepte, dar sufletele și voia tăcută a celor îngropați în cimitirul de la Apostolache a fost aceea de a vedea biserica renovată.
Semnificația zilei de joi a mai fost legată şi de dorinţa de a-și vedea visul cu ochii – ridicarea/consolidarea unui “zid de monastire și de pomenire” la Apostolache – a Preacucernicului Părinte Alexandru Ion. Iar mai nou, este misiunea actualului preot paroh Adrian Gabriel Enescu de a duce la bun sfârșit ceea ce a început predecesorul său.

Biserica Apostolache1

Biserica Apostolache2

Biserica Apostolache3

20 iulie, 2017. Clopotele bat a chemare la slujbă. Dar, parcă mai mult ca niciodată, nu era nevoie să se-aprindă sufletul în clopotari, pentru ca tot mai mult norod să ia calea bisericii. Fiindcă, ateu să fi fost, și tot nu te-ar fi răbdat sufletul să stai acasă pentru a nu-l vedea pe Preacucernicul Părinte Alexandru Ion (care a primit din partea Preafericitului Daniel distincția “Icoana cu chipul Maicii Domnului”).
Părintele Sandu, care te-a botezat, care te-a cununat și care, nu în ultimul rând, în cumplitele ceasuri ale despărțirii de cei dragi, ți-a spus o vorbă bună, care, la momentul respectiv, a contat mult…
După cum, tot așa, nu te-ar fi lăsat inima să nu-l cinstești prin prezență și pe noul preot paroh al locașului, Adrian Gabriel Enescu, distins și el cu aceeași “Icoană cu chipul Maicii Domnului”. Tot de la Patriarhie, au mai primit distincţii primarul localităţii, Mihail Bratu, membri ai Consiliului Parohial al Parohiei Apostolache ş.a.m.d.

Biserica Apostolache4
Soarele pârjolește, dar nimeni nu se lasă dus, preț de vreo cinci ore, din curtea bisericii. Între timp, altarul este sfințit de către Preasfinţitul Varlaam Ploieșteanul și preoții pe care, oricât ai încerca să-i numeri, tot nu-ți ies la socoteală. Sunt mulți, foarte mulți, fiindcă și momentul este unic în istoria localității. Tot mulți, foarte mulți, sunt și cei care se adună din Apostolache, din comunele învecinate și din țară, pentru a fi martori la resfințirea Bisericii. Și să asiste la “Veșnica pomenire” pentru “Comisul Apostolache, soția lui, Voichița și Ieromonahul Ghermano” .
Orele trec. Soarele s-a topit și a curs pe pământ. Unii dau semne de nerăbdare. Și mai vorbesc de una, de alta și, firește, despre politică. “Când vă uitaţi la un meci de fotbal, vă simțiți deranjați dacă trece cineva prin fața televizorului sau dacă vorbește. Acum, când se vorbește despre Dumnezeu, nu faceţi acelaşi lucru. De ce?”. Iar Preasfinţitul Varlaam avea dreptate.

Biserica Apostolache5
Și ajutorului omenesc, da, încredințează-ne !

De scena special amenajată în curtea bisericii, unde preacinstitele fețe bisericești oficiază slujba, se-apropie o femeie. Vine tocmai de la Gorj. Și spune că are un copil bolnav de hemofilie. Și că îi trebuie bani, mulți bani pentru doctori. (Așa-numiții Dumnezei în haine albe!). Are o fotografie, cu chipul micuțului, înfășurată într-o folie pe care, cu siguranță, o poartă cu ea la fiecare biserică, în pelerinajul durerii sale de mamă. Ți se sfâșie inima. Ți se moaie picioarele. Și nu de la căldură!

Biserica Apostolache6

Biserica Apostolache7

Biserica Apostolache8

Biserica Apostolache9
Preasfinţitul arată celor prezenţi poza copilului, rugându-i să îl ajute cu cât îl lasă inima pe fiecare. Nu știm dacă au fost mulți sau puțini cei care, în afară de a pupa moaştele Sfântului Ierarh Gură de Aur, aduse special de la Patriarhie, ori s-au înghesuit să intre în altarul resfințit, au dat cât i-a lăsat punga pentru însănătoșirea copilului. Fața bietei mame, în schimb, s-a luminat. Sufletul îi era, pentru o clipă, alinat de faptul că însuși Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a pomenit despre sănătatea fiul său, deci n-a bătut atâta amar de drum degeaba.
* * *
Joi, 20 iulie 2017. A fost ziua în care aproape două mii de oameni au asistat la slujba de resfințire a Bisericii-Mănăstiri din Apostolache pentru reparaţia căreia Consiliul Judeţean Prahova a alocat 1,5 miliarde de lei vechi. Restaurarea Bisericii a început în anul 1993, beneficiind şi de finanţare din partea Comisiei Europene.
A fost ziua în care Prorocul Ilie n-a dat ploaie, n-a tunat, n-a fulgerat, semn că și sfinții au luat aminte la ceea ce se întâmplă în parohie. Și i-au lăsat, atât pe cei vii, cât și pe cei morți, să se bucure de vreme bună. Iar pe cei cu adevărat credincioşi să se roage pentru vremuri mai bune.
Și pentru vindecarea rănilor trupeşti şi sufleteşti…

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentOful cititorului
Articolul următorInfomedica