Cu buletin de Ploieşti, Graţiela Gavrilescu a anunţat măsuri pentru rafinării şi …carnivore

N.Dumitrescu

Probleme importante pentru prahoveni – calitatea aerului pe care îl respiră, urşii, colectarea selectivă a gunoaielor – au fost ieri pe agenda ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, prezentă la Ploieşti, însoţită de specialiști din minister, de la Garda Națională de Mediu și Agenția Națională pentru Protecția Mediului, dar şi din alte instituţii de la nivel central. În calitate de viceprim-ministru şi ministru al Mediului, deputatul de Prahova a organizat o vizită de lucru, Prahova fiind al treilea judeţ – după Braşov şi Sibiu – care a găzduit asemenea acţiuni, în scopul identificării unor soluţii, împreună cu autorităţile judeţene şi locale, la problemele specifice ce ţin de ministerul menţionat. De departe, calitatea aerului – în mod special la Ploieşti, dar şi în comuna Brazi – s-a dovedit a fi cea mai acută dintre problemele abordate , prin repercusiunile inclusiv asupra sănătăţii populaţiei. Şi asta în contextul în care în cadrul întâlnirii, s-a menţionat că la unul dintre cele şase puncte fixe de monitorizare a calităţii aerului, instalat la Primăria Brazi, au fost înregistrate, inclusiv anul acesta, mai multe avertizări de depăşire a parametrilor normali la benzen care, conform specialiştilor din domeniul sănătăţii, este un poluant cancerigen.

De mult timp, la Ploieşti, în Sala de şedinţe de 200 de locuri a Palatului Administrativ, nu a mai avut loc o şedinţă la care să fie prezentă mass-media şi în care să se discute, punctual, problemele cu care se confruntă cetăţenii municipiului, ai judeţului în general.Şi a fost vorba despre probleme cu mare impact chiar dacă aparent fără legătură: calitatea aerului, pe care ploieştenii o reclamă de ani buni, dar şi cea a mistreţilor şi a urşilor din cauza cărora au avut de pătimit, în ultima perioadă, numeroase familii de prahoveni, atât din zona Cheia, cât şi de pe Valea Prahovei şi nu numai. „Prahova este al treilea judeţ în care Ministerul Mediului organizează astfel de întâlniri de lucru, pe teme punctuale. Am pornit mai întâi cu Braşovul, pentru că acolo sunt probleme de infrigement, legate de închiderea platformelor de colectare care sunt neconforme, situaţie care nu este valabilă şi la Prahova. Aici sunt probleme de altă natură, punctuale, cărora, împreună cu instituţiile de resort, dar şi autorităţile judeţene şi locale, sperăm să le putem găsi rezolvare pentru fiecare în parte”, a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului. Pentru că la întrunire, printre cei prezenţi, a fost şi primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, acesta a readus în discuţie calitatea 3-caerului – de departe cea mai des reclamată de către cetăţeni. „Problema mediului este una extrem de sensibilă, având în vedere faptul că, se ştie, Ploieştiul este înconjurat de rafinării. Din păcate, cu toate că aceasta este o problemă veche, nicio soluţie nu şi-a găsit până acum aplicare, iar cetăţenii şi-au pierdut încrederea că s-ar mai putea face ceva concret”, a spus primarul Adrian Dobre. Menţionând că ştie despre această situaţie, având buletin de Ploieşti, Graţiela Gavrilescu a anunţat, din punctul de vedere al ministerului pe care îl conduce, strategia pentru rezolvarea acestei probleme. Concret, săptămâna viitoare, la Bucureşti, la Ministerul Mediului, va avea loc o întâlnire la care vor participa reprezentanţi ai rafinăriilor, ai conducerilor autorităţilor locale şi judeţene, şefii direcţiilor deconcentrate pe probleme de mediu şi sănătate umană. Întâlnirea a fost fixată în contextul în care s-a avansat ideea ca rafinăriile să fie obligate să-şi instaleze şi aparate de „monitorizare a mirosurilor din atmosferă” – ştiind faptul că, de cele mai multe ori, ploieştenii sunt deranjaţi de mirosul care pluteşte în aer, la anumite intervale de timp, în municipiu. „Agenţii economici vor trebui să monteze dispozitive de verificare a calităţii aerului. Mai mult, în funcţie de datele primite de la meteorologi, de presiunea atmosferică existentă, vor trebui să stabilească desfăşurarea activităţii astfel încât acest disconfort, al mirosului din aer, aşa cum este reclamat de către populaţie, să fie redus cât mai mult”, a subliniat ministrul Mediului.
Totodată, Graţiela Gavrilescu a precizat că populaţia judeţului va trebui informată mai mult şi pe o altă temă – la fel de sensibilă – cea legată de colectarea selectivă a gunoiului. Şi asta deoarece, între statele europene, România se află pe ultimele locuri la acest capitol, în condiţiile în care selectarea gunoiului se face doar în proporţie de 5%.

La Brazi, analiză a indicatorilor de sănătate a populaţiei

Plecând de la monitorizarea calităţii aerului prin intermediul celor şase staţii fixe existente la nivelul judeţului, în cadrul întâlnirii de ieri au fost făcute publice şi unele informaţii ale căror concluzii sunt mai mult decât alarmante. Concret, un reprezentant de la Institutul de Sănătate Publică a declarat că la punctul de monitorizare instalat la Primăria Brazi au fost înregistrate peste 40 de avertizări ce vizau depăşirea parametrilor normali în cazul benzenului. „ Având în vedere că benzenul este un poluant cancerigen, am dispus luarea următoarelor măsuri: realizarea unei analize a indicatorilor de sănătate, pe grupe de vârstă, a populaţiei din comuna Brazi. Acest studiu îl vom realiza împreună cu cei de la Direcţia de Sănătate Publică Prahova şi cu medicii de familie din comuna Brazi. Totodată, vom realiza, pe tema calităţii aerului, şi un sondaj de opinie în rândul populaţiei”, a anunţat reprezentantul Institutului de Sănătate Publică.

Până la sfârşitul acestui an, vor dispărea 145 de carnivore mari

Nu în ultimul rând, la întâlnirea de ieri a fost dezbătută şi problema „carnivorelor mari”, mai exact a mistreţilor şi a urşilor care, în ultima perioadă, au generat spaimă şi pagube în unele zone din judeţ. Astfel, ministrul Mediului a anunţat: „În colaborare cu mai multe instituţii a fost definitivat un document în baza căruia vor fi instituite cote de intervenţie – atenţie nu de vânătoare – astfel încât populaţia să nu mai fie în pericol. Acest ordin de ministru are avizul tuturor instituţiilor abilitate, inclusiv al Academiei Române. În timpul cel mai scurt posibil urmează să fie pus în aplicare, odată cu avizarea lui şi publicarea în Monitorul Oficial”. Graţiela Gavrilescu a mai ţinut să precizeze că
respectivele cote de intervenţie pentru carnivorele mari nu se vor stabili distinctiv, pe fiecare judeţ în parte, ci la nivel naţional, intervenţia urmând să se facă, de regulă, acolo unde a fost sesizat un pericol pentru populaţie din cauza acestora. Concret, până la sfârşitul anului, această cotă ar însemna dispariţia a 145 de carnivore mari.