Marian Dima
Chiar dacă a retrogradat în Liga a IV-a, clubul Petrolistul Boldeşti ţine la identitatea sa, menţinând organizarea unei competiţii ajunse la cea de-a opta ediţie – Memorialul „Viorel Mateianu”. Turneul amical, dedicat memoriei celebrului antrenor român născut în Lipăneşti şi care şi-a început activitatea fotbalistică la Boldeşti, se va organiza, în acest an, în zilele de 11 şi 12 august, la Boldeşti, pe stadionul care-i poartă numele, la start fiind aşteptate patru echipe.
Organizatorii au reuşit, şi de această dată, să dea caracter internaţional competiţiei, prin invitarea unei echipe de peste hotare, moldovenii de la Leova confirmând participarea (localitatea de peste Prut este înfrăţită cu Boldeşti – Scăieni). Asta după ce, la ediţia de acum un an, câştigată de Flacăra Moreni, a fost prezentă o grupare de la Sud de Dunăre – bulgarii de la Pavlikeni.
De această dată, „careul” va fi completat, pe lângă echipa gazdă – Petrolistul Boldeşti şi Leova, de către alte două formaţii de prim-eşalon judeţean, Unirea Urlaţi şi Avântul Măneciu. „Vom stabili programul meciurilor zilele următoare. Se va juca, vineri, pe 11 august, câte un meci, apoi, a doua zi, echipele învinse vor evolua în finala mică, iar învingătoarele se vor lupta pentru trofeu. Este important că reuşim să menţinem această tradiţie pentru fotbalul din Boldeşti şi ţin să le mulţumesc celor doi oameni care susţin echipa noastră – primarul Constantin Bucuroiu şi schela Boldeşti, prin „Mişu” Nicolescu, pentru faptul că vom continua tradiţia acestui memorial”, spune directorul sprotiv al echipei din Boldeşti – Dan Richită.
Cine a fost Viorel Mateianu
Născut în 1938, la Lipănești, Prahova, acesta s-a stins în 25 noiembrie 1997, la capătul unei cariere fotbalistice tumultuoase.
A jucat pentru Flacăra Boldești, Progresul CPCS, Progresul București, Universitatea Cluj, Steaua București, TUS Wannsee Berlin, Alemannia Aachen, fiind şi internaţional român, cu şase prezenţe la echipa națională, unde a înscris două goluri.
Ca antrenor, se spune că a revoluţionat fotbalul românesc, inspirându-l şi pe Mircea Lucescu cu metodele sale, Mateianu remarcându-se prin stilul ieşit din tiparele fotbalului “comunist”. A antrenat echipele de fotbal Progresul București, Dacia Unirea Brăila, FC Baia Mare (unde a cunoscut cele mai importante satisfacţii profesionale, făcând din echipa din Baia Mare o revelaţie a Diviziei A), Petrolul Ploiești (în două mandate, în perioada 1982 – 1983), Jiul Petroșani, Danubiana București, FC Drobeta-Turnu Severin, FC Bihor (tot în două mandate, ultimul în 1988, care a fost şi ultima experienţă fotbalistică a acestuia, înainte de a suferi un prim accident cerebral).