Petre Apostol

Sub sloganul „Să-i aplaudăm împreună pe viitorii campioni”, la Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploieşti, se vor desfăşura, săptămâna viitoare, Campionatul Naţional Individual Open și Campionatul Naţional al Reprezentativelor de Club – masculin și feminin, la gimnastică artistică. Cu această ocazie, ieri, la sediul Primăriei oraşului Ploieşti, organizatorii competiţiei au realizat un preambul al evenimentului, care marchează cea de-a 70-a ediţie a Campionatelor Naţionale de Gimnastică.
Au fost prezenţi, din partea organizatorilor, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Andreea Răducan, administratorul public al oraşului Ploieşti, Teodora Marin, administratorul public al judeţului Prahova, Fabioara Ionescu, precum şi consilierul primarului oraşului Ploieşti pe probleme de sport, Silviu Crîngaşu.
Proaspăt aleasă ca preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică (la începutul acestei luni), Andreea Răducan a declarat: „La Ploieşti există o sală care poate susţine organizarea unei astfel de competiţii, care reprezintă pentru sportivii noştri o foarte bună verificare în vederea Campionatelor Mondiale de la Montreal. A fost un an important pentru gimnastica românească, după cum ştiţi, probabil, România a organizat Campionatele Europene, la Cluj, şi ne permitem să spunem că a reprezentat un succes, având în vedere semnalele pozitive primite. Iar asta oferă încredere şi sportivilor noştri. La Ploieşti am găsit întotdeauna deschidere, oameni receptivi în a oferi condiţii bune pentru organizarea unui asemenea eveniment. Îmi aduc aminte cu bucurie despre competiţiile la care participam aici şi nu văd de ce nu am putea organiza la Ploieşti chiar o competiţie internaţională, în viitor. Sperăm, totodată, să avem în tribune şi o atmosferă ca la o concurs major”.
De asemenea, despre faptul că, deşi se organizează la Ploieşti, şcoala ploieşteană de gimnastică nu va avea reprezentare în concurs, noua conducătoare a gimnasticii artistice româneşti a adăugat: „Ploieştiul a oferit, de-a lungul timpului, multe sportive la lotul naţional, chiar şi un antrenor de talia domnului Octavian Bellu. Se ştie că este un oraş cu tradiţie în gimnastică şi mi-ar părea rău să nu se continue această tradiţie. Este important să existe comunicare, să cunoaştem problemele care sunt şi să încercăm, împreună, să găsim soluţiile cele mai bune. Promitem să venim mai des la Ploieşti, nu doar cu ocazia unor astfel de evenimente, să vedem sportivii la antrenamente, care sunt condiţiile de pregătire. Totuşi, este nevoie de mai mult decât sprijin financiar”.
Tot în cadrul evenimentului de ieri, Teodora Marin, administratorul public al oraşului Ploieşti, a spus: „Consider că gimnastica este o tradiţie la Ploieşti. Susţinem sportul şi punem la dispoziţie cu titlu gratuit sala, precum şi publicitatea pentru campionat şi a tot ceea ce consideră organizatorii că putem să venim în ajutor”.
Campionatele Naţionale sunt programate să se desfăşoare la Sala „Olimpia”, în perioada 1-3 septembrie, reprezentând cea de-a treia ediţie a competiţiei care se organizează la Ploieşti, după cele disputate în 2007 şi în 2008. La competiţia de la Ploieşti vor participa cei mai valoroşi sportivi şi cele mai valoroase sportive ale României, evident capul de afiş ţinându-l campionii europeni Cătălina Ponor şi Marian Drăgulescu, dar şi deţinătorii titlurilor naţionale Larisa Iordache şi Adrian Muntean.
Important de menţionat că întrecerea naţională reprezintă o ultimă verificare pentru sportivii din loturile României în vederea Campionatelor Mondiale, programate la Montreal (Canada), între 2 şi 8 octombrie, chiar locul în care legendara gimnastă română Nadia Comăneci a scris istorie cu câteva decenii în urmă.