Politicile bugetare generează, potrivit BNR, “tensiuni în economie”

Potrivit Ziarului Financiar, BNR consideră că se acumulează tensiuni în economie din perspectiva politicilor prociclice bugetare şi fiscale ale Guvernului. “Se apropie momentul în care Banca Naţională va fi nevoită să acţioneze, fără a da mai multe detalii. Economia creşte peste aşteptări, susţinută de politicile Guvernului de majorare a salariilor, care duc la creşterea consumului, principalul motor pentru saltul de 5% pe an.
Pe de altă parte, investiţiile statului, aflate la minimum de mai bine de 10 ani, taie din creşterea economică bazată pe investiţii. Creşterea inflaţiei, 1,9% în acest an şi 3,2% în 2018, se va vedea într-o creştere a dobânzilor la lei şi automat o scumpire a creditului şi a ratelor. „De la un punct în sus dobânzile vor creşte, dar încă nu am ajuns în acel punct. Nu este vorba numai de inflaţie, ci de mai mulţi indicatori la care ne uităm“, se menţionează într-un comunicat de presă al BNR.

Aplicarea defalcată a TVA ar putea avea efecte negative asupra turismului

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) anunță, printr-un comunicat remis Agerpres, că implementarea prevederilor proiectului de ordonanță privind plata defalcată a TVA va avea efecte negative majore, în lipsa unei analize de impact, iar agențiile de turism care activează în România vor fi grav afectate.
„Eventuala aplicare a ordonanței va aduce costuri suplimentare agențiilor care, într-un final, se vor traduce prin pierderi de clienți. Acest lucru va fi determinat de alocarea de resurse umane suplimentare, creșterea numărului de tranzacții bancare, implicit a dublării costurilor bancare aferente, majorarea prețurilor din cauza creșterii costurilor agenției, închideri voluntare de companii și faliment în lanț. Nu în ultimul rând, există riscul major de eroare dat de sistemul extrem de complicat, ce va genera amenzi și penalități foarte mari, dar și riscul de pierdere a clienților în favoarea agențiilor de turism cu sediul în afara României, agenții care nu vor avea proceduri atât de complicate”, mai menționează reprezentanții ANAT.