Ana Maxim
Moda recompartimentării locuințelor, pentru a obține camere mai mari sau bucătării “open space”, în stil american, a fost adoptată și de o parte dintre prahoveni. Grav este, însă, faptul că unii dărâmă pereții din case ori din apartamente după cum doresc, fără a obține, în prealabil, autorizații de la primărie și fără a fi conștienți de riscurile pe care le prespun lucrările ilegale. Din dorința de a avea spații moderne de locuit, aceștia pot ajunge în situația de a modifica structura de rezistență a clădirii respective, care va fi mai vulnerabilă în caz de cutremur, punând astfel în pericol viețile lor și ale vecinilor. În ultimii doi ani și jumătate, Inspectoratul Județean de Stat în Construcții Prahova a înregistrat zeci de reclamații referitoare la modificări ilegale în apartamente și case. Este vorba despre proprietari care, ignorând legislația, fie au consolidat, fie au reparat sau au extins locuințele.
În perioada 2015-2017, la Inspectoratul Județean în Construcții Prahova au fost înregistrate 51 de reclamaţii ce au vizat efectuarea unor lucrări de intervenții neautorizate la construcții de pe raza județului, dintre acestea 39 de sesizări făcând referire la intervenții efectuate la case și 12- la modificări în apartamente, potrivit reprezentanților Inspectoratului de Stat în Construcții. Cele mai multe sesizări s-au referit la lucrări ilegale executate în locuințe din Ploiești. Petenții au reclamat executarea, fără autorizații, a unor lucrări de consolidare, reparații, extindere, reabilitare termică, renovare, închideri de balcoane, desființare parțială a unor încăperi. Lucrările de intervenție cel mai des reclamate la Inspectoratul Județean de Stat în Construcții Prahova au fost cele care se execută în apartamente: desființări de ziduri interioare – fie că sunt ziduri portante, adică esențiale pentru structura de rezistență a clădirii, fie neportante, eliminarea ușii de la balcon și spargerea parapeților de la ferestre, închiderea balconului, schimbarea destinației din spațiu de locuit în sediu de birou sau spațiu de servicii/ comercial ( cabinet medical, coafură, chioșcuri). Lucrările fără autorizații sesizate în special în mediul rural vizează extinderi ale spațiilor de locuit cu încăperi care să funcționeze ca și bucătării, băi, terase, dar și mansardări ale caselor, recompartimentări interioare. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Stat în Construcții, cei care efectuează modificări structurale sau nestructurale ale locuinței fără autorizație de construire consideră că vor fi greu de descoperit sau pur și simplu își asumă riscul de a fi amendați. Reprezentanții acestei instituţii atrag, însă, atenția că “Realizarea unor lucrări de intervenție la construcții existente fără expertizarea și, implicit, fără autorizarea prealabilă a acestora poate conduce la nerealizarea și nemenținerea, pe întreaga durată de existență a construcțiilor, a cerinței fundamentale aplicabile: rezistență mecanică și stabilitate, conform prevederilor art. 5 din Legea 10 /1995, privind calitatea în construcții, republicat”.
Conform Legii nr.50/1991, președinții consiliilor județene, primarii și structurile de control din cadrul administrațiilor publice locale și județene au obligația să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcții, așa că sesizările venite pe adresa Inspectoratului Județean în Construcții (IJC) Prahova sunt transmise spre analiză și soluționare primăriilor pe teritoriul cărora este situat imobilul reclamat. Autoritățile publice locale, la rândul lor, au responsabilități privind aplicarea de sancțiuni contravenționale cu amendă pentru executarea fără autorizație de construire a lucrărilor de construcții. În perioada la care ne-am referit – din 2015 și până în prezent – și inspectorii IJC Prahova, în situațiile în care au depistat lucrări de intervenție la construcții, aflate în execuție, fără autorizații de construire, au dispus oprirea execuției lucrărilor, au aplicat sancțiuni contravenționale cu amendă factorilor responsabili și au dispus măsuri de expertizare tehnică de calitate privind influența acelor lucrări asupra construcției în ansamblu” .
Despre modul în care ploieștenii respectă prevederile legale privind disciplina în construcții am încercat să aflăm care este situaţia încă de anul trecut. Am solicitat Primăriei Ploiești, în conformitate cu Legea 455 /2001, informații referitoare la lucrările realizate în locuințe fără autorizație, în ultimii doi ani, dar și despre intervențiile executate în locuințe pe baza autorizațiilor primite de la administrația locală, însă nici până astăzi nu am primit răspuns, deși este vorba despre un subiect important și de larg interes. Cei care doresc să-și modernizeze locuințele trebuie să știe că, potrivit Legii nr. 50/1991, se pot executa fără autorizație de construire doar lucrările care nu modifică structura de rezistență, caracteristicile iniţiale ale construcţiilor sau aspectul arhitectural al acestora, dintre care amintim: reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate; reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei; reparații și înlocuiri de sobe de încălzit; zugrăveli și vopsitorii interioare; zugrăveli și vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor; reparații la instalațiile interioare, la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități; reparații și înlocuiri la pardoseli; reparații și înlocuiri la finisaje interioare și exterioare – tencuieli, placaje, altele asemenea – la trotuare, la ziduri de sprijin și la scări de acces, fără modificarea calității și a aspectului elementelor constructive. Celelalte lucrări se pot executa doar în baza unei autorizații de construire emisă de primăria localității în raza căreia se află imobilul respectiv și pe baza unei expertize tehnice și a unui audit energetic. Înainte de a se apuca de lucru, proprietarii sunt obligați să obțină și acceptul din partea asociațiilor de proprietari pentru schimbarea aspectului sau a destinației proprietății.