Petre Apostol

România a organizat, de curând, la Deva, Campionatele Balcanice de Ciclism pe Şosea, pentru juniori şi cadeţi, iar ţara noastră a adunat cinci medalii în total. Printre cicliştii care au urcat pe podiumul de premiere balcanic s-a regăsit şi un reprezentant din Prahova, anume Valentin Vasiloiu, de la CS Petrolul Ploieşti, pregătit de către antrenorul Constantin Ciocan.
Tânărul ciclist din Albeşti Muru a impresionat încă de anul trecut, când a început să practice această disciplină sportivă, cucerind medalii la Campionatele Naţionale pe pistă, desfăşurate în toamnă. Iar în primăvara acestui an, Vasiloiu a confirmat, trecându-şi în palmares ambele titluri naţionale la ciclism pe şosea la juniori, atât la contratimp individual, cât şi la fond.
Ca urmare, elevul antrenorului Constantin Ciocan şi-a câştigat locul în reprezentativa României de juniori, iar prima sa competiţie internaţională din carieră la care a luat parte, sub culorile ţării, a fost întrecerea balcanică disputată la Deva.
Deşi a avut ceva probleme de sănătate, concurând cu amigdalele inflamate, Valentin Vasiloiu a reuşit să obţină medalia de bronz la proba de contratimp, sosind la 43 de secunde de al doilea clasat, fiind primul român din ierarhie.
„Medalia câştigată la Campionatele Balcanice îmi dă o motivaţie în plus în cariera mea de ciclist. Cursa a fost extrem de dificilă, iar ultimul kilometru extrem de greu. Apăsam cu putere în pedale, vedeam sosirea, dar parcă finalul se apropia din ce în ce mai greu”, a declarat tânărul ciclist prahovean.
În proba de fond, alături de Valentin Vasiloiu, în lotul naţional a mai participat şi un alt sportiv prahovean, Gerhard Dumitrescu, de la CS Conpet Ploieşti. Sportivul pregătit de antrenorul Cornel Popa este medaliat cu bronz la ediţia de anul acesta a Campionatelor Naţionale la proba de fond, pierzând titlul pentru câteva sutimi de secundă, după ce el a început sprintul final, însă nu a rezistat în faţă până la sosire.
La Campionatele Balcanice, niciunul dintre cei doi sportivi prahoveni nu a reuşit o performanţă notabilă, Valentin Vasiloiu fiind împiedicat de o căzătură chiar după aproape 20 de kilometri parcurşi, când un turc, aflat în fruntea grupului din care făcea parte, a alunecat, ciclistul petrolist fiind, de asemenea, implicat în incident. Campionul României a revenit pe bicicletă, însă a trebuit să schimbe o roată, pierzând foarte mult timp, motiv pentru care a sosit de-abia pe locul 29, la 12 minute de primii clasaţi.
Gerhard Dumitrescu a încheiat pe locul 25, cu trei minute şi jumătate în faţa lui Vasiloiu.
„Am avut obiectiv să câştig atât la contratimp, cât şi la fond, dar am avut probleme de sănătate, la contratimp chiar am concurat cu amigdalele inflamate. Cu siguranţă, rezultatele mele ar fi fost mai bune, dacă nu aş fi avut aceste probleme de sănătate”, a mai adăugat ciclistul prahovean.
La proba de fond a juniorilor, România a bifat, totuşi, o medalie de bronz, prin Denis Vulcan, în vreme ce la cadeţi Adi Marcu a obţinut cea mai bună performanţă pentru ţara noastră, cucerind medalia de argint. Celelalte două medalii din palmaresul României au fost de bronz, câştigate la proba de fond din concursul fetelor, prin Karina Kubat la junioare şi Andreea Matei Bobârnac la cadete.