Având în vedere confirmarea, recent, a unui focar de pestă porcină africană pe teritoriul ţării, conducerea DSVSA Prahova a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, o serie de recomandări pentru prevenirea și protecția împotriva pestei porcine africane. Pesta porcină africană este o boală infecțioasă majoră ce poate afecta porcinele domestice și sălbatice și determină moartea rapidă a animalelor care se îmbolnăvesc, având o perioadă de incubație foarte scurtă, motiv pentru care nu apar semne clinice evidente înainte de moarte. Pentru această boală nu există vaccin și tratament medicamentos, singura cale de a feri animalele fiind asigurarea și respectarea unor măsuri minime de protecție a porcinelor în gospodărie, prin care să se evite contaminarea directă sau indirectă a acestora. În vederea protejării porcilor de această boală, se recomandă respectarea următoarelor sfaturi: nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru a dezinfecta intrarea în adăpost, să puneți o tăviţă cu paie/ rumeguș îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică; creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu persoane din alte gospodării care dețin porci domestici; nu hrăniți animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne; nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație; nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați prin crotaliere și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; nu folosiți în hrana animalelor iarba de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi. În această boală nu există semne clinice clare, acestea putând fi atribuite și altor boli, dar la porcii bolnavi se pot observa următoarele: temperatură foarte ridicată (40,5 — 42°C) și stare febrilă; roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a picioarelor, a abdomenului și pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers; diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi. „În cazul în care se îmbolnăvește porcul din gospodărie, anunțați imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate sau medicul veterinar oficial. De asemenea, trebuie să anunțați imediat Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, la telefon 0244.571.751 sau 0723.184.128. Toate porcinele suspecte de îmbolnăvire de pestă porcină africană vor fi ucise și neutralizate prin incinerare, conform legislației în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificați prin crotaliere și înregistrați în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiți de către stat, la prețul de piață al animalelor”, se mai arată în comunicatul DSVSA Prahova, semnat de directorul Mihai Terecoasă.