Se apropie un moment de sărbătoare al românilor de peste Prut – 27 august, Ziua Independenței Republicii Moldova. În 27 august 1991 a fost adoptată Declarația de Independență față de Uniunea Sovietică, prin care Republica Moldova a devenit stat suveran și independent.
Pentru că „Prahova iubește Basarabia” nu numai declarativ, ci și prin forța faptelor sale, o delegație din Prahova, condusă de președintele Consiliului Județean, domnul Bogdan Toader, se va deplasa la Chișinău pentru a fi lângă frații noștri de peste Prut la aniversarea zilei naționale.La statuia lui Ștefan cel Mare, situată în centrul capitalei Moldovei, se vor depune flori și se va intona imnul de stat „Limba noastră”.
„Limba noastră-i o comoară, este foc ce arde, este limbă sfântă, frunză verde ce așteaptă ca neamul fără veste să se trezească, ca viteazul din poveste”. Și trebuie să ne trezim, dar până atunci prahovenii se vor înclina în fața lui Ștefan cel Mare și vor prezenta omagiul tuturor celor care azi locuiesc pe meleagurile din interiorul granițelor actuale. Vor transmite că, pe 31 august, în România se sărbătorește Ziua Limbii Române, și tot atunci în Republica Moldova se sărbătorește Ziua limbii noastre, pentru că limba este un important element de identitate națională și nu trebuie marginalizată de tendințele actuale de globalizare.
Este un nou eveniment în cinstea celor 100 de ani pe care îi vom sărbători în 2018, de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și unirea provinciilor Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României.
Să urăm „La mulți ani!” fraților noștri moldoveni, ai căror bunici au avut curajul să își declare autonomia în cadrul Republicii Ruse, la sfârșitul anului 1917, și la 27 martie 1918 – Unirea cu Regatul României.
Să nu uităm că factorii determinanți care au contribuit la acest eveniment au fost armata română, care a impus ordine, și Constantin Stere, care a convins că o viață nouă nu poate fi decât o viață românească, iar votarea Unirii în Sfatul Țării i s-a datorat în mare măsură.
Să punem flori la Chișinău la statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt, dar și la Bucov, la statuia lui Constantin Stere.
La mulți ani!

Deputat PSD
Rodica Paraschiv