Președintele Autorității Electorale Permanente, Daniel Barbu, a declarat, ieri, că obiectivul AEP pentru anul următor este elaborarea unui cod electoral care să unifice dispozițiile celor patru tipuri de alegeri și ale referendumului, oferind totodată o mai mare claritate prevederilor legale în ceea ce privește finanțarea, potrivit Agerpres.
„Vrem să producem un cod care să unifice dispozițiile celor patru tipuri de alegeri plus referendumul, să dea o mai mare claritate prevederilor legale în ceea ce privește finanțarea. Partidele se plâng — și e adevărat — că dispozițiile sunt uneori obscure în redactarea lor, în cadrul legislativ actual, și cei care lucrează la partide au adesea nevoie de asistență și de lungi explicații dacă pot sau nu pot, potrivit legii, să facă o anumită cheltuială. Legile trebuie să fie cât mai simple, mai clare și mai cu putință de înțeles de către oricine. Trebuie să se apropie foarte mult de limbajul natural. Deci, acesta este obiectivul meu prioritar pentru anul care vine”, a precizat Barbu, într-o declarație acordată presei cu ocazia celei de-a 3-a Adunări Generale a Asociației Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB).
El a menționat că AEP își dorește ca în termen cât mai scurt să pună acest cod la dispoziția Parlamentului, în vederea dezbaterii și adoptării.
„Se întâmplă ca alegerile din România, care sunt de patru feluri — locale, europene, parlamentare și prezidențiale; adăugăm și referendumul, un al cincilea tip de scrutin — să fie organizate potrivit unor legi diferite. Inclusiv nivelul infrastructural, deci cel tehnic — care face obiectul conferinței de astăzi — e foarte diferit. De pildă, în legile care prezidează alegerile europene sau referendumul, Autoritatea nu este pomenită, pentru că ele datează dinaintea construirii Autorității. Deci, dacă ar fi să ne luăm după litera legii, noi nu ar trebui să facem nimic, ceea ce ridică mari probleme cu privire la modul în care efectiv vor fi organizate consultări de acest tip: alegeri pentru Parlamentul European sau referendumul”, a arătat el.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Daniel Barbu, a preluat, joi, conducerea Asociației Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB), pentru un mandat de doi ani.