Ieri, cancelarul german Angela Merkel a făcut primul pas către formarea unei coaliții guvernamentale la Berlin în urma alegerilor legislative desfășurate duminică, scrutin câștigat de blocul conservator Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Social (CDU-CSU), care însă nu deține majoritatea în parlament, transmite dpa, preluată de Agerpres.
Astfel, conservatorii intenționează să aibă tratative cu liberalii (FDP), cu Partidul Social-Democrat (SPD) și cu Verzii.
Dacă social-democrații — care în ultimii patru ani au făcut parte din „marea coaliție” alături de conservatori — trec în opoziție, așa cum au anunțat la scurt timp după publicarea rezultatelor scrutinului de duminică, atunci singura posibilitatea pentru CDU-CSU va fi să încerce cooptarea la guvernare a liberalilor și a Verzilor.
Totuși, Angela Merkel și-a sporit presiunile asupra SPD pentru a-și reconsidera decizia de a exclude orice posibilitate de a guverna alături de conservatori.
”Toate partidele sunt capabile să se alăture unei coaliții și au responsabilitatea de a ajuta la formarea unei coaliții stabile”, a subliniat lidera creștin-democrată germană.
Potrivit rezultatelor definitive ale alegerilor, conservatorii germani au obținut 33% din sufragii, cu 8,5% mai puțin decât la scrutinul din 2013, iar social-democrații — 20,5%, cu 5,2% mai puțin. Pe locul al treilea se află Alternativa pentru Germania (AfD — extrema dreaptă), cu 12,6%, înregistrând un scor cu 7,9 puncte procentuale mai mare decât în 2013, ceea ce îi permite intrarea în Bundestag. Pe locurile următoare se situează liberalii, cu 10,7%, mai mult cu 5,9% față de scrutinul anterior, când FDP nu a mai reușit să intre în parlament. Stânga radicală Die Linke a obținut 9,2% (plus 0,6%), iar ecologiștii — 8,9% (plus 0,5%).