F. T.

În anul școlar 2017 – 2018, Colegiile Naționale din Ploiești, Vălenii de Munte, Sinaia și Câmpina fac obiectul unei campanii desfășurată și în Prahova, pe tema prevenirii și a consumului de cannabis și intitulată „#POTALTFEL!”. După cum ne-a precizat Aida Dima, coordonator – psiholog în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Prahova, în județul nostru, de la începutul anului și până în prezent, sunt luate în evidențele instituției 60 de persoane foste consumatoare de droguri, în special cannabis și etnobotanice. Vârsta minimă este de 20 de ani, iar cel mai în vârstă fost consumator are 35 de ani.
Campania se derulează în perioada 5 septembrie 2017 – 31 iulie 2018 și este fundamentată pe “Studiul național în populația generală privind consumul de tutun, alcool și droguri 2016”, corelativ cu un studiu în rândul populaţiei şcolarizate cu vârsta de 16 ani, studii care relevă, la nivel naţional, o creştere a consumului de cannabis. “Activitatea este finanțată prin Programul naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018, aprobat prin HG nr. 684/2015. Campania reprezintă un răspuns integrat și complet în planul politicilor publice, cu rol emergent asupra dinamicii consumului de droguri din România”, se precizează într-un comunicat de presă al Agenției Naționale Antidrog.
„#POTALTFEL” are drept scop creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei generale (15-64 de ani), cu accent pe populaţia şcolară (15-24 de ani), asupra efectelor medico-psiho-sociale ale consumului de cannabis, în vederea neînceperii, respectiv, evitării trecerii de la consumul ocazional sau recreaţional la consumul regulat de cannabis.