Îmbătrânirea populaţiei Europei va produce o creştere a consumului de medicamente, care prin urmare va duce la concentraţii mai mari de reziduuri farmaceutice în mediul acvatic şi poate reprezenta un pericol la sănătatea publică, potrivit unui nou studiu, informează Euractiv, citat de Hotnews.ro.
Un studiu realizat de Civity Management Consultants, comandat de asociaţia germană a industriei energetice şi a apei (BDEW), a prezis că, în Germania, creşterea consumului de medicamente va creşte cu 70% în următorii 30 de ani.
Medicamentele ajung uşor în apele reziduale şi de acolo se răspândesc în mediul acvatic. Deşi momentan nu există niciun pericol privind apa potabilă, cantităţile în creştere de reziduuri medicinale ar trebui să ne determine să protejăm vieţuitoarele acvatice şi resursele din apă, se mai arată în studiu.
Un studiu al Comisiei Europene din 2013 atrăgea atenţia asupra existenţei „unei limite substanţiale de siguranţă” înainte ca nivelurile actuale de concentrare a produselor farmaceutice să poată declanşa efecte adverse aupra sănătăţii umane.