Numărul restanțierilor la bănci a scăzut

Cele mai recente date ale Băncii Naționale a României (BNR), citate de Infolegal, arată că numărul persoanelor fizice cu restanțe mai mari de o lună la bănci și instituții financiare nebancare a scăzut cu 2,7% în iulie, comparativ cu luna precedentă, ajungând la 668.279.
“Aceste persoane aveau restanțe în valoare de peste 7,28 miliarde de lei. Cea mai mare parte a sumei era în lei și euro, respectiv 2,7 miliarde în lei și 3,04 miliarde în euro. În funcție de categoria de întârziere, cea mai mare valoare corespunde termenului de peste 90 de zile cu 4,29 miliarde lei”, mai specifică BNR.

„Prima Casă” – principala sursă financiară pentru Fondul de Garantare al IMM

Alexandru Petrescu, director general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), citat de Agerpres, a declarat că partea cea mai mare a fondurilor provine din programul „Prima casă”, respectiv 70%, și un procent de până în 12% din zona IMM-urilor.
„La momentul actual, 70% din veniturile Fondului vin din «Prima casă», circa 17-18% vin dintr-un program ce ține de fonduri europene derulat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și doar 10%-12% vine din zona IMM. Deci, ceea ce noi trebuie să facem, în special în perspectiva planului Ministerului de Finanțe care duce programul «Prima casă» într-o decelerare, într-o reducere în următorii trei ani și automat acest venit trebuie substituit, el trebuie substituit și din nou trebuie să ne întoarcem cu fața către IMM”, a mai spus directorul Petrescu.

PIB – în creștere în primul semestru al anului

Produsul Intern Brut a crescut cu 5,8%, pe seria brută, în primele șase luni ale anului în curs, comparativ cu perioada similară din 2016, și cu 5,7% pe seria ajustată sezonier, conform datelor provizorii (1), date publicității de Institutul Național de Statistică (INS).
Comparativ cu trimestrul I din 2017, PIB-ul în trimestrul II 2017 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,6%. Față de același trimestru din anul 2016, PIB-ul a urcat cu 5,9% pe seria brută și cu 5,7% pe seria ajustată sezonier.
„Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul II 2017, nefiind, însă, înregistrate diferențe față de varianta publicată în comunicatul de presă nr. 208 din 16 august 2017”, mai spune INS, citat de Agerpres.