Deficitul în comerțul cu produse agroalimentare, în creștere
Deficitul României în comerțul cu produse agroalimentare a fost potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) către Agerpres, la sfârșitul lunii mai, de 916 milioane de euro, în creștere cu 60,8% față de valoarea înregistrată în perioada similară din 2016.
De asemenea, aceeași sursă mai precizează că exporturile au crescut în primele cinci luni ale anului cu 6,9%, până la valoarea de 2,046 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au majorat cu 19,3%, totalizând 2,962 de miliarde de euro.
Plata defalcată a TVA – “atentat la utilizarea propriilor lichidități”
Fostul șef al Fiscului, Gelu Ștefan Diaconu, a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională plata defalcată a TVA, în cazul în care sistemul va fi obligatoriu din ianuarie anul viitor, menționând că această procedură reprezintă “ un adevărat atentat la utilizarea propriilor lichidități”.
„Există un principiu constituțional sacrosanct al inviolabilității proprietății, care am crezut că ne-a desprins definitiv de perioada comunistoidă! Nu poate statul să îți blocheze accesul la propriii bani!”, a mai precizat, în acest context, fostul șef al Fiscului, citat de profit.ro.
Diaconu a mai spus că blocarea utilizării de către plătitorii de TVA a sumelor colectate din livrarea produselor/serviciilor va fi cea mai gravă consecință.
A crescut numărul persoanelor atrase de fondurile deschise de investiții
Conform unui raport al Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), citat de Infolegal, numărul investitorilor în fonduri deschise de investiții s-a majorat cu 0,4%, la data de 30 iunie a.c., comparativ cu nivelul de la finalul anului trecut, ajungând la 327.958 persoane fizice și juridice, reiese dintr-un raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
“La finele lunii iunie 2017, numărul investitorilor în fonduri deschise s-a majorat față de sfârșitul anului 2016 cu 1.278 de investitori. Se observă o creștere a interesului investitorilor pentru fondurile de acțiuni, numărul acestora majorându-se cu aproximativ 14% (persoane fizice), respectiv 6% (persoane juridice)”, mai menționează același raport al ASF.