Nivelul prea ridicat sau prea scăzut de magneziu în organism poate creşte riscul apariţiei bolii Alzheimer şi a altor tipuri de demenţă, sunt de părere oamenii de ştiinţă olandezi în urma efectuării unei cercetări ale cărei rezultate au fost publicate recent în jurnalul de specialitate “Neurology,” informează webmd.com, citat de MedLive.ro
Studiul, la care au participat 9.500 de adulţi, arată că riscul declanşării demenţei poate creşte cu până la 30% în rândul persoanelor ale căror analize medicale au dezvăluit prezenţa magneziului în organism în afara valorilor optime.
“În prezent, nivelul de magneziu nu face parte din setul de analize de rutină efectuate în clinici. În cazul în care rezultatele studiului nostru sunt confirmate, nivelul de magneziu ar putea fi utilizat pentru a depista din timp riscul crescut pentru declanşarea demenţei, în special în rândul persoanelor care înregistrează un nivel scăzut al acestui mineral vital pentru sănătatea organismului,” declară Dr. Brenda Kieboom, medic în cadrul Centrului Universitar Erasmus din Rotterdam.
“În prezent nu putem demostra dacă nivelul crescut sau redus de magneziu în organism duce în mod inevitabil la declanşarea demenţei. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a vedea dacă introducerea suplimentelor alimentare pe bază de magneziu ar putea reduce acest risc,” adaugă specialista.
Persoanele care au un nivel scăzut de magneziu în organism sunt cele care utilizează tratamente diuretice şi din a căror dietă alimentară lipsesc spanacul, migdalele, soia, cerealele integrale, iaurtul şi avocado.
Pentru a realiza acest studiu, Dr. Kieboom şi colegii săi au colectat datele medicale a 9.569 de persoane cu o vârstă medie de peste 65 de ani. Acestora li s-au efectuat teste pentru identificarea nivelului de magneziu din sânge.
Cercetătorii au împărţit voluntarii în cinci grupuri pe baza nivelului de magneziu prezent în organism.
Cei care au avut cel mai mare şi cel mai mic nivel de magneziu au fost predispuşi declanşării demenţei, arată raportul specialiştilor.
Pe perioada studiului, ce a durat opt ani, 823 de participanţi au dezvoltat dementă, iar 662 dintre aceştia au fost diagnosticaţi cu Alzheimer.
Dintre cele 1.800 de persoane care făceau parte din grupul cu nivelul cel mai scăzut de magneziu, 160 de persoane au dezvoltat demenţa pe parcursul studiului. Aceleaşi rezultate au fost înregistrate şi în rândul participanţilor ce au fost încadraţi în grupul cu un nivel ridicat de magneziu în organism.
Constatările au fost similare chiar şi după ce oamenii de ştiinţă au luat în considerare alţi factori ce ar putea afecta riscul declanşării demenţei, precum greutatea corporală, fumatul, consumul de alcool şi problemele renale.
Cu toate acestea, Dr. Sam Grandy – director al centrului pentru Sănătatea Cognitivă din Mount Sinai, New York – este de părere că un nivel îngrijorător de magneziu în organism este identificat în special în rândul persoanelor ce suferă de alcoolism şi de subnutriţie. “Nu mă îngrijorez în privinţa unui nivel scăzut de magneziu în organism în rândul persoanelor care nu suferă de aceste probleme,” conchide acesta.