• Autorităţile au luat măsuri fără precedent
• Cursurile școlare, întrerupte ieri de la ora 15.30, în toate unitățile de învățământ din Prahova

Violeta Stoica

După dezastrul de la Timișoara, unde cea mai mare furtună pomenită vreodată în România a provocat victime omenești și pagube materiale importante, ieri autoritățile din județul Prahova au intrat în alertă în urma anunțării codului portocaliu de furtună începând cu ora 16 și până astăzi, la ora 10.00. Încă de la orele prânzului, la nivel național s-a luat decizia ca forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova să fie suplimentate cu dotări provenite de la ISU Călărași, peste 600 de pompieri prahoveni fiind mobilizați pentru a interveni de urgență.
Tot ieri s-au activat și Centrul Județean de Coordonare și Conducere și grupa operativă la sediul ISU Prahova, toate instituțiile abilitate având câte un reprezentant în această echipă operativă de la intrarea în vigoare a codului portocaliu și până la ridicarea acestei avertizări.
Pe de altă parte, codul portocaliu de furtună a băgat în sperieți prahovenii, în special pe aceia care au avut de-a face în noaptea de marți spre miercuri cu grindină de dimensiunile unei mingi de tenis de câmp!

3-bAnunțul intrării în vigoare a codului portocaliu de furtuni și precipitații abundente pe întreg teritoriul județului i-a băgat în sperieți pe prahovenii deja neliniștiți de fenomenele care au măturat, cu câteva zile în urmă, vestul țării. Ancorarea obiectelor care ar fi putut fi luate de vânt, curățarea rigolelor și a șanțurilor pentru a evita inundarea curților, dar și încărcarea… preventivă a telefoanelor mobile în caz de întrerupere a furnizării curentului electric au fost principalele pregătiri pe care le-au făcut prahovenii, în așteptarea furtunii anunțate de autorități.
Deși la București se anunțase – încă dinainte de prânz – că școlile vor fi închise, pentru unitățile de învățământ prahovene nu se cunoștea ce se va întâmpina, până la ora desfășurării ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a avut loc începând cu ora 15.00, cu doar 60 de minute înainte de anunțata instituire a codului portocaliu de precipitații și furtună.

Școlile închise, elevii la terase

3-cIeri, la ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență – la care presa nu a avut acces – s-a stabilit ca școlile să fie evacuate, iar elevii să fie trimiși acasă cu doar o jumătate de oră înainte de ora la care ar fi trebuit să izbucnească urgia.
Prefectul județului Prahova, Mădălina Lupea, a precizat că s-a luat măsura închiderii tuturor unităților de învățământ începând de ieri, de la ora 15.30 și până astăzi, la prânz, ceea ce înseamnă că elevii care ar fi trebuit să meargă la școală în seria de dimineață stau acasă.
După luarea măsurii trimiterii elevilor acasă, pentru a fi în siguranță în cazul apariției unor manifestări periculoase ale vremii, cei din clasele mari numai la domiciliile lor nu au ajuns. Mulți dintre ei fie au preferat să rămână prin centrul Ploieștiului, fie s-au refugiat departe de ochii curioși, pe la terasele din oraș.
3-aChiar și la Palatul Administrativ s-a luat măsura strângerii celor două drapele de deasupra intrării oficiale (intrarea A), pentru ca nu cumva din cauza vântului să cadă și să rănească vreo persoană.
La Ploiești, pe de altă parte, a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Ploiești în ședință extraordinară. În cadrul întrunirii s-au stabilit măsuri de prevenire și de intervenție operativă în cazul apariției unor situații de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase. Operatorii de servicii publice, Regia Autonomă de Servicii Publice, SGU, TCE, Rosal au instituit echipe de permanență pe perioada codului portocaliu.
Problemele sau evenimentele deosebite, cauzate de fenomenele meteorologice anunțate, pot fi semnalate non-stop la numărul unic de urgențe 112, Dispeceratul municipalității, la numărul 0244/984 sau la Dispeceratul Poliției Locale – 0244/954.

Aplicația DSU a picat după orele prânzului

Departamentul pentru Situații de Urgență a promovat în ultimele zile aplicația care poate fi descărcată pe telefonul mobil pentru ca utilizatorul să poată primi mesaje de avertizare meteo și sfaturi de la DSU.
Ieri, după prânz, când probabil foarte mulți români au ascultat sfaturile autorităților, au descărcat aplicația din appstore și au și accesat-o, mesajul care apărea foarte des pe telefoanele mobile erau fie “reîncearcă”, fie “Ooops, avem niște probleme cu transmiterea informației, dar ne revenim în curând”.