Petre Apostol

Cea de-a patra confruntare directă din circuitul profesionist de tenis dintre jucătoarea prahoveană Ana Bogdan şi Monica Niculescu a avut acelaşi deznodământ. După un an în care nu s-au mai duelat, cele două sportive s-au reîntâlnit chiar la Flushing Meadows, din New York (Statele Unite ale Americii), în cadrul celui de-al doilea tur al turneului de Mare Şlem US Open.
Ultima confruntare dintre cele două sportive avusese loc chiar în urmă cu un an, tot în al doilea tur de la turneul american, anterior întâlnindu-se, de două ori, pe zgura de la BRD Bucharest Open. De fiecare dată victoria a revenit Monicăi Niculescu.
Şi de data aceasta, sportiva din Slatina s-a impus, însă după o luptă acerbă, încheiată în urma a două ore şi 24 de minute.
În vârstă de 24 de ani, Ana Bogdan a fost prezentă pentru a cincea oară la rând pe tabloul principal la un turneu de Mare Şlem, iar pentru a doua oară nu a fost nevoită să evolueze în calificări, ca urmare a poziţiei ocupate din clasamentul mondial. Aflată pe locul 108 WTA, jucătoarea din Sinaia a avut un debut mai slab de meci, Monica Niculescu dominând primul act, adjudecat cu scorul de 6-2, după ce a condus chiar şi cu 5-0.
Partida părea că se îndreaptă spre un rezultat similar cu acela înregistrat anul trecut la US Open, când Ana Bogdan nu a câştigat decât un singur ghem, Niculescu desprinzându-se la 3-0 în setul al doilea. Însă, jucătoarea din Sinaia a avut o replică pe măsură, adjudecându-şi şase ghemuri la rând, câştigând setul cu 6-3 şi trimiţând meciul în actul decisiv.
Monica Niculescu a oprit seria sportivei prahovene, realizând break din primul ghem al setului al treilea, ducând, ulterior, scorul la 2-0. Ana Bogdan a reuşit să răspundă, iar după primul ghem câştigat, pe propriul serviciu, a realizat break, egalând situaţia pe tabela de marcaj.
Dar, Monica Niculescu a reuşit re-break, preluând din nou conducerea. Ana Bogdan nu a mai putut reveni, iar sportiva din Slatina s-a impus cu 6-3, la adăpostul break-ului obţinut anterior, confirmând surpriza realizată în prima rundă, în care a eliminat-o pe a 14-a favorită a competiţiei, Kristina Mladenovic (Franţa, locul 13 WTA).
Astfel, jucătoarea prahoveană s-a oprit, la fel ca anul trecut, în turul secund la US Open, fază în care a ajuns, acum, după victoria cu o reprezentantă a ţării gazdă, Taylor Townsend, situată pe locul 119 în ierarhia mondială.
Pentru prezenţa în turul secund, Ana Bogdan va primi 70 de puncte în clasamentul mondial.
În schimb, Monica Niculescu (locul 57 WTA) devine singura reprezentantă a României calificată în turul al treilea la US Open, după ce Sorana Cîrstea a fost învinsă de letona Jelena Ostapenko (nr. 12 WTA), scor 4-6, 4-6. Niculescu o va întâlni în turul următor pe Jennifer Brady, locul 91 WTA, din SUA, care a trecut de Barbora Strycova (Cehia, cap de serie nr. 23), scor 6-1, 6-1, în runda a doua.