F.T.

În primele opt luni ale anului curent, 1.734 de administratori din județ au ales să-și radieze firmele din evidenţele Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Prahova, cifră în scădere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când se înregistrau 2.994 de societăți comerciale radiate.
La nivel național, dinamica a fost, pentru perioada de referinţă 1 ianuarie – 31 august a.c. tot descrescătoare, în sensul că, în primele opt luni din acest an au fost radiate 53.588 de firme, cu aproximativ 33 la sută mai puţine decât în aceeași perioadă a anului trecut, când se înregistra cifra de 79.501 societăți radiate.
Cea mai mare scădere la acest capitol s-a înregistrat în județul Covasna (scădere a numărului de radieri cu peste 51 la sută) și Bucureşti (minus 40 la sută).
La capătul opus se situează județe precum Giurgiu sau Teleorman, cu scăderi ale numărului de firme radiate de numai 25 la sută și, respectiv, 23 la sută.
Practic, chiar în condițiile diminuării numărului de radieri, această procedură judiciară presupune mai mulţi şomeri şi mai puţine taxe şi impozite încasate la bugetul general consolidat al statului.
În general, principalele cauze care îi determină pe afaceriști să recurgă la o astfel de măsură sunt diminuarea comenzilor solicitate de piaţă şi cu lipsa de lichidităţi pentru achitarea datoriilor către terţi, ca urmare a efectelor, încă resimţite, ale crizei economico-financiare.