Violeta Stoica

Exportul de bovine și ovine din România către Regatul Arabiei Saudite ar putea fi reluat, după o întrerupere de aproape trei decenii, dacă oficialii arabi vor ajunge la concluzia că sunt interesați de importul de animale vii și produse animale din România.
Săptămâna trecută, o delegație de medici veterinari din Regatul Arabiei Saudite a fost prezentă în județul Prahova, unde a vizitat Centrul de colectare de bovine și ovine din Mizil, deținut de oameni de afaceri olandezi, despre care se cunoaște că este una dintre cele mai importante ferme de acest gen din sudul României.
“Delegația din Arabia Saudită a fost foarte impresionată de centrul de colectare a bovinelor și ovinelor de la Mizil, însă medicii veterinari care au făcut parte din delegație au vizitat și fabrica de medicamente de uz veterinar de la Filipeștii de Pădure. Specialiștii saudiți vor înainta un raport Ministerului Agriculturii din Arabia Saudită și, în funcție de decizia care va fi luată de către conducerea ministerului respectiv, ar putea fi reluat exportul către Regatul Arabiei Saudite. Acest lucru se va putea întâmpla după elaborarea modelului de certificat sanitar veterinar de export, în care vor trebui să fie stabilite condițiile specifice”, a declarat Mihai Terecoasă, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova.
De altfel, delegația arabă a mai vizitat și alte locații similare din țară, tocmai în vederea deschiderii exportului de rumegătoare și produse de origine animală din România către Regatul Arabiei Saudite.
Astfel că, în perioada 18 – 22 septembrie, experții saudiți au evaluat activitatea serviciilor veterinare din România în domeniul supravegherii și controlului bolilor la rumegătoare, precum și a condițiilor de bunăstare și biosecuritate din centrele de colectare bovine, ovine și caprine.
Concluziile părții saudite au fost, după finalizarea vizitei, că România întrunește condițiile referitoare la sănătatea animală, bunăstarea și biosecuritatea din exploatațiile comerciale și centrele de colectare animale vii, pentru demararea activităților comerciale de export de rumegătoare din România în Regatul Arabiei Saudite, ceea ce presupune că – potrivit reprezentanților ANSVSA – “există o probabilitate foarte mare de a se deschide exportul în domeniul agro-alimentar către Regatul Arabiei Saudite”.