Nicoleta Dumitrescu
După cum dau de veste și gradele înregistrate de termometre, noul anotimp s-a instalat deja. Aerul, mai ales dimineața, a început să împrumute din parfumul toamnei, iar natura, sensibilă și atentă la schimbări, și-a modificat rapid cromatica.
Oriunde privești observi cum verdele are alte nuanțe. Bate în galben, ruginiu. Iar uscate deja, frunzele au început și ele să cadă lăsând dezgolite ramurile copacilor care, după propriul lor ceas biologic, se pregătesc pentru noul sezon, cel rece. Ici și colo, însă, câte-un castan rebel se încumetă să facă notă discordantă cu unii confrați, reușind să-și etaleze, pentru a doua oară, candelabrele delicatelor flori albe. Și, mai mult decât atât, ca o ultimă zvâcnire a sevei lângă flori apar, de un verde crud ireal, și noi frunze. Asta în timp ce, la baza copacului, cele deja căzute și-au răsucit vârfurile uscate în sus ca într-un ultim suspin.
În comparație cu anul trecut, s-ar putea spune că toamna de-acum este una atipică. Șmecheră, la început de septembrie, a purtat tratative cu vara și i-a mai prelungit acesteia din urmă un pic șederea. Cât să mai aibă ceva timp soarele să-și mai răsfețe razele, spre bucuria acelora care, aflați la mare, au reușit să mai prindă din bronzul pitit printre scoici, cel lăsat în urmă de puhoiul de lume aflat pe plajele unde, în plin sezon, nu mai era loc să arunci nici măcar un ac!
Numai că, zilele trecute, s-a văzut ce a ieșit din această negociere între anotimpuri. S-au înregistrat furtuni, iscate aproape din senin, pe care românii le-au putut vedea doar prin alte țări, la televizor.
Iar dezlănțuirea naturii este un semn că trebuie să mai ținem cont și de ea, dar mai ales să ținem la ea, să ne pese de ea. Și asta din cauza faptului că, în iureșul multitudinii de lucruri urgente care acoperă programul zilnic, cei mai mulți dintre români au uitat să admire natura.
În goana de a face câte și mai câte, ba chiar de a fi în două locuri odată, puțini mai sunt cei care mai au răgazul ca în mers, pe jos sau la volan, așteptând să se schimbe culoarea la semafor, să caute cu privirea o floare sau un copac. Mai degrabă se butonează telefonul, lipsa lui fiind o adevărată tragedie, fiind trecut primul pe lista lipită de ușa de la intrare pe care scrie, cu litere mari, ”Înainte de a ieși din casă nu uita să iei…”
În acest context, având în vedere că de cele mai multe ori simțim că timpul nu mai are răbdare cu noi, poate n-ar fi rău ca, măcar acum, să ne facem timp și pentru natura care ne înconjoară. Măcar un minut, două, trei. Ar fi un cadou care ne-ar umple sufletul de bucurie. Pentru că, în această perioadă, ce poate fi mai minunat decât să privești spectacolul toamnei?!? Pentru că, dincolo de negocierile cu vara, toamna este anotimpul în care natura cheltuiește cei mai mulți bani pe culori. Sunt atât de multe nuanțe în care toamna se răsfață încât de la o secundă la alta se devăluie în noi și noi imagini. Și atunci, nu e păcat să fie pierdut un astfel de spectacol care, culmea, este și gratuit? Mai rămâne doar să vrem să vedem acest spectacol. Mai mult decât atât, câteva secunde în care privirea se odihnește pe o frunză ruginie care se răsfață la soare ajută. Ajută să poți trece mai departe, chiar dacă, așa cum s-a văzut, schimbările climatice nu mai sunt un simplu clișeu.