N.Dumitrescu

 Conştienţi, probabil, că soarta societăţii Transport Călători Express este o temă extrem de sensibilă, mai ales după greva spontană de miercuri, declanşată chiar în timp ce consilerii se certau în plen şi soldată cu întreruperea circulaţiei mijloacelor de transport în comun mai bine de două ore, reprezentanţii Primăriei Ploieşti şi consilierii locali au găsit în timp record o soluţie astfel încât să nu se ajungă, din nou, la grevă generală, aşa cum se preconiza. Ieri, întrunit în şedinţă de îndată, Consiliul Local Ploieşti a adoptat proiectul de hotărâre ce vizează acordarea subvenţiei necesare TCE ca să nu ajungă în situaţia de a-i fi blocate conturile, ceea ce ar fi generat, automat, sistarea transportului în comun din municipiu. După o şedinţă maraton, în data de 30 august, ieri, la discutarea acestui subiect – care a mai făcut obiectul şi altor întruniri de consiliu – aleşii nu s-au mai certat, ba, pentru că s-a picat de acord în unanimitate cu soluţia găsită, la final au existat şi …felicitări reciproce, unul dintre motive fiind probabil faptul că din 27 de consilieri  au lipsit şapte.

3-aIeri, în unanimitate, întrunit în şedinţă de îndată, Consiliul Local Ploieşti a aprobat proiectul de hotărâre ce vizează acordarea unei subvenţii, de la bugetul local al municipiului, către societatea Transport Călători Express Ploieşti, încheiată nedecis, pentru acoperirea financiară a diferenței dintre veniturile și cheltuielile realizate de societate în anul 2016, în sumă de 6.622.629 lei, la care se adaugă TVA în suma de 1.258.299,51 lei.
Trebuie menţionat că această temă a iscat foarte multe patimi, atât între direcţiile de specialitate ale municipalităţii şi conducerea Primăriei Ploieşti, cât şi între taberele politice ale consilierilor locali, proiectul aflându-se în discuţie, pe ordinea de zi, şi la alte întruniri. Iar cea mai recentă şedinţă a fost acum câteva zile, mai exact miercuri 30 august, când, după patru ore de discuţii, fiind prezenţi în sala de consiliu şi văzând cu ochii lor modul în care se analiza soarta TCE, liderii de sindicat au dat semnalul declanşării unei greve spontane soldate cu întreruperea transportului în comun mai bine de două ore. Iar pentru că se anunţase că, dacă nu se găseşte o soluţie, există posibilitatea declanşării inclusiv a grevei generale, aşa cum s-a mai întâmplat de altfel, până ieri, toate părţile au fost 3-bnevoite, aproape într-un timp record, să găsească soluţia acordării de subvenţii societăţii de transport care, în lipsa acestor alocări, risca să-i fie blocate conturile. De menţionat că proiectul de hotărâre supus ieri discuţiei şi votului consilierilor ploieşteni primise viza de legalitate din partea secretarului Primăriei Ploieşti şi a Direcţiei Juridice, singura negaţie fiind dată – ceea ce nu este o noutate – de către conducerea Direcţiei Economice. Trebuie precizat şi că găsirea de comun acord a unei soluţii pentru salvarea societăţii de la declanşarea unei posibile noi greve generale i-a determinat pe consilerii locali, în timpul şedinţei de ieri, să cugete, la rece, în adevăratul sens al cuvântului, ce a însemnat, ca timp şi importanţă, găsirea unei soluţii pentru salvarea TCE, cu toţii fiind de acord că ar fi cazul “să tragem nişte învăţăminte, iar legalitatea să fie prioritară în orice discuţie”. Pe de altă parte, pentru că era loc, în cadrul discuţiilor, inclusiv de încurajări, din unele declaraţii ale aleşilor locali nu au lipsit nici …felicitările reciproce.
Pe de altă parte, primarul Adrian Dobre a ţinut să declare: “Mi-aş fi dorit ca aceste confruntări, pe proiecte care au fost într-adevăr dure, să fi fost mult mai scurte şi să fi colaborat. Cu toţii trebuia să fim mult mai deschişi. Dar, faptul că acest proiect de hotărâre, într-un final, a fost adoptat, face dovada că atunci când se vrea se pot găsi soluţii”. Întrebat când vor beneficia ploieştenii de condiţii mai bune la transportul în comun, edilul a precizat: ” Au fost finalizate toate procedurile necesare declanşării licitaţiei pentru achiziţia de noi autobuze. Dacă nu vor exista dificultăţi în încheierea procedurii de licitaţie, până la sfârşitul acestui an se va finaliza licitaţia şi, probabil, se va semna şi acordul-cadru pentru achiziţia a 50 de noi autobuze”.