Petre Apostol

Astăzi, în penultima zi a Campionatelor Mondiale de Ciclism pe Şosea de la Bergen, din Norvegia, este programată proba de fond a juniorilor. La start se va afla şi un reprezentant prahovean, cel mai bun junior al României din acest moment, anume Valentin Vasiloiu, de la CS Petrolul Ploieşti, elevul antrenorului Constantin Ciocan fiind campion naţional atât la fond, cât şi la contratimp individual la categoria sa de vârstă. Iar ciclistul din Albeşti Muru mai are un an de juniorat.
După o participare onorabilă la proba de contratimp individual, în condiţiile în care a ajuns în Norvegia cu o seară înainte de start, fără să poată vedea traseul în prealabil, tânărul ciclist prahovean va încerca să aibă o comportare meritorie şi la proba de fond. Alături de el, în lotul naţional al României se mai află şi Denis Vulcan, la juniori, acesta neparticipând, însă, la contratimp.
Aflat de-abia la a treia competiţie internaţională din carieră, Valentin Vasiloiu a spus despre participarea la Mondiale: „Acum voi avea ocazia să văd care este cu adevărat nivelul meu şi, cu siguranţă, voi căpăta multă experienţă”.
Proba de fond a juniorilor este programată să înceapă astăzi, de la ora 10:30, urmând să fie difuzată, în direct, pe postul Eurosport 2. Profilul competiţiei este unul propice pentru ciclistul prahovean, care se descurcă bine pe trasee valonate, aşa cum este cazul celui din Norvegia.
Competiţia se va derula pe distanţa de 135,5 kilometri, plecându-se din localitatea Rong. După parcurgerea a 40 de kilometri, se va intra în oraşul Bergen, unde este amenajat un circuit, care va fi traversat de patru ori. La mijlocul traseului de pe circuitul din Bergen se află şi cea mai importantă căţărare programată, lungă de 1,5 kilometri, cu o pantă medie de 6,4% şi o pantă maximă de 7,8%, chiar în primii 500 de metri de la începutul ascensiunii.