Cel mai mare test nuclear efectuat, ieri, de regimul de la Phenian a atras un val de critici din partea comunităţii internaţionale, informează Reuters şi CNN. Oficialii japonezi şi sud-coreeni au atras atenţia că testul nuclear efectuat ieri de către Phenian este cel mai mare din istoria Coreei de Nord, bomba fiind de zece ori mai puternică decât cea testată în septembrie 2016. Într-un mesaj postat pe Twitter, Donald Trump a precizat că Phenianul a efectuat un test nuclear major, adăugând că acţiunile Coreei de Nord continuă să fie foarte periculoase pentru Statele Unite.De asemenea, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a condamnat testul, cerând Organizaţiei Naţiunilor Unite să reacţioneze rapid. ”Comunitatea internaţională trebuie să răspundă cu cea mai mare fermitate acestei noi provocări, pentru a determina Coreea de Nord să revină necondiţionat pe calea dialogului şi să recurgă la dezmembrarea completă, verificată şi ireversibilă a programului său nuclear”, a declarat preşedintele Franţei, care a cerut şi Uniunii Europene să aibă un răspuns unitar şi clar în această privinţă.
Ministerul rus de Externe a emis un comunicat în care precizează că testul Phenianului ”merită cea mai mare condamnare”. Moscova crede că testul Phenianului reprezintă o ameninţare serioasă la adresa păcii şi securităţii din Peninsula Coreea, dar şi din lume.
”Continuarea pe această cale este plină de consecinţe pentru Coreea de Nord. În situaţii de urgenţă este necesar să rămânem calmi şi să ne abţinem de la alte acţiuni care ar duce la escaladarea tensiunilor”, se arată în comunicatul Ministerului rus de Externe.
În comunicatul Ministerului de Externe de la Beijing, China atrage atenţia că se opune şi condamnă ferm acţiunile Coreei de Nord, cerând Phenianului să respecte rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU. Şi ministrul de Externe al Japoniei, Taro Kono, a avut o reacţie similară. ”Guvernul Japoniei a condamnat în termeni duri Coreea de Nord. Dacă Phenianul a efectuat un test nuclear, acest act este de neiertat şi reprezintă o violare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. Am cerut să ne coordonăm acţiunile cu Statele Unite şi Coreea de Sud pentru a convoca o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. Având în vedere că în mod clar Coreea de Nord nu are nicio intenţie de a se angaja într-un dialog, Japonia va coopera cu alte state pentru a adopta o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate”, a declarat Taro Kono. De menţionat, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter a fost detectat în Coreea de Nord, intensificând temerile că regimul de la Phenian a desfăşurat un nou test nuclear. De altfel, Phenianul a anunţat, ieri, faptul că a testat cu succes o bombă cu hidrogen şi că aceasta poate fi instalată pe o rachetă balistică intercontinentală, reprezentând cel mai mare test nuclear efectuat vreodată de Coreea de Nord. Este al şaselea test nuclear efectuat de regimul de la Phenian, ultimul având loc în septembrie 2016. Potrivit Phenianului, bomba cu hidrogen este mult mai puternică decât orice bombă atomică.