Nicoleta Dumitrescu
Ieri a fost marcată ”Ziua Mondială a spălatului pe mâini”. Iar având în vedere cam ce se întâmplă, în ultima perioadă, prin sertarele principalului partid aflat la guvernare, social-democrații încercând să pitească în ele rufele murdare pe care nu vor să le spele în public, pare că această sărbătoare este dedicată, pe plan național, și celor de la PSD.
Care ar fi motivul? În încercarea premierului de a strecura acestui partid un suflu cât de cât de corectitudine în ceea ce privește actul de guvernare, întrucât promisiunile PSD par jucate la ruletă, senzația este că această remaniere s-a transformat, în cazul anumitor persoane, într-un fel de spălat pe mâini. De ce? După ce săptămâna trecută, joi, ușa sediului social-democraților de la București s-a dovedit a fi cea mai mediatizată din România, având în vedere faptul că în spatele ei, timp de aproape șapte ore, CEX-ul partidului a fiert în suc propriu, condimentele principale fiind demisiile celor patru miniștri care într-un final au fost doar trei, vineri, dând senzația că problema spinoasă s-a rezolvat, s-a anunțat cu cine vor fi înlocuiți demisionarii.
Analizând însă propunerile, mai mare spălare pe mâini nici că se putea, și asta se vede plecând de la ”legendele ”care stau în spatele unora dintre cei anunțați că vor lua locul lui Răzvan Cuc, Sevil Shhaideh și Rovana Plumb. Concret, cel propus la ministerul Dezvoltării este cunoscut drept ”baron de Olt”, iar cel nominalizat la Transporturi se poate lăuda că are într-o comună din județul Constanța o stradă care-i poartă numele ( !?!).
Cu siguranță, aceste ”amănunte” i-au picat mănușă lui Klaus Iohannis, pentru că, astăzi, premierul Tudose îi va prezenta noile propuneri de miniștri. Chiar dacă, teoretic, șeful Guvernului a vrut să se asigure, prin întrevederea scurtă avută săptămâna trecută la Cotroceni, că nu vor exista probleme cu acceptarea noilor miniștri, rămâne de văzut dacă, într-un final, șeful statului îi va accepta atât de ușor pe cei trei, doi dintre ei fiind deja ”cântați” prin mass-media.
Pe de altă parte, vineri, după ce a anunțat că partidul condus de el s-a liniștit, CEX-ul votând cele trei nume propuse pentru înlocuirile de la Guvern, Liviu Dragnea s-a jurat că nu va mai călca pragul Cotrocenilor, pentru că s-a săturat să fie deschis cu președintele, în fața căruia a stat cu mâna întinsă până i-a amorțit!
În această ultimă chestiune, ceea ce nu înțelege liderul PSD este că dacă te speli pe mâini nu este obligatoriu să ajungi și departe! Cum vine asta? Simplu: o fi găsit el trei nume pe care să le pună pe hârtie astfel încât partidul să le voteze, dar asta nu înseamnă că problema de fond s-a și rezolvat. Dorind, de fapt, să îndepărteze reflectoarele de pe fața și mâinile lui, având în vedere multitudinea de probleme cu care se confruntă, cu atât mai mult această nouă strategie de nominalizare a noilor miniștri îl scoate în față și mai mult.
Iar în loc să repare greșelile, care sunt fără număr de când PSD a preluat guvernarea, prin această atitudine defensivă, Liviu Dragnea nu face altceva decât să confirme faptul că sertarele sediului partidului de la București sunt pline de rufe murdare. Și asta din cauza faptului că acesta, zilnic, în speranța că va ajunge departe, se spală pe mâini. La figurat, desigur!