F. T.
Un infractor periculos, autorul unui jaf armat, se află într-un imobil, la un prieten să zicem. Ba, la o adică – exagerând și noi un pic -, de la fereastră le face și cu ochiul polițiștilor, care l-au localizat. Au voie oamenii legii să intre în respectiva casă pentru a-l sălta pe individ? “Nu, ei nu pot pătrunde decât cu acordul proprietarului . Așa este legea în prezent. Ce se poate face în astfel de situații ? Oameniii legii înconjoară casa, iar între timp se solicită de la judecător obținerea unui mandat de percheziție. Așadar, doar în baza acestui mandat se poate pătrunde – la o adică chiar spărgând ușa – în respectivul imobil”, ne spune comisarul șef Ginel Preda, adjunct al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova (în foto).
Altă speță – care ar putea constitui subiect de examen la Facultatea de Drept – explicată tot de către interlocutorul nostru. Se aud strigăte dintr-o încăpere, o persoană fiind bătută de o alta. Poate pătrunde polițistul în incintă? Da, însă numai în cazul în care consideră că integritatea corporală sau viața părții vătămate sunt puse în pericol. Acest lucru rămâne la aprecierea omului legii, neexistând o reglementare clară în acest sens. Iar dacă intră în respectivul imobil, nu poate efectua percheziții ! Și, până la obținerea mandatului despre care aminteam mai sus, agresorul poate distruge probele care l-ar putea incrimina.
Astfel că, “pentru o mai mare siguranță a cetățeanului și, nu în ultimul rând, pentru a asigura o marjă de acțiune legală mai mare a polițiștilor a fost iniţiat şi supus dezbaterii publice un pachet de propuneri pentru întărirea autorității personalului MAI”, au spus, ieri, într-o conferință de presă, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova.
Iar cu referire la speţele amintite mai sus, iată ce prevede noul proiect, supus dezbaterii publice: „Polițistul are dreptul de a pătrunde într-o locuință sau orice spațiu delimitat în orice mod, ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără învoirea acesteia sau a reprezentantului legal, dacă: există indicii că în acel spațiu se află o persoană a cărei viață sau integritate corporală este pusă în pericol sau o persoană decedată; în acel spațiu se află autorul unei infracțiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanțe explozive, narcotice sau paralizante, prin violență, ori o persoană mascată, deghizată sau travestită; în acel spațiu se află autorul unui atac terorist”.
Există, firește, multe alte propuneri de modificare a modului în care urmează să acționeze oamenii legii. Ele vor fi supuse, cum aminteam, dezbaterii publice și, se speră ca, anul viitor, cel târziu, să devină literă de lege.