Violeta Stoica

Abia în luna octombrie a acestui an, Primăria Ploiești a primit undă verde de la Comisia de autorizare a împrumuturilor locale (CAIL) din cadrul Ministerului Finanțelor Publice pentru contractarea restului de 71,2 milioane de lei reprezentând finanțarea rambursabilă de la Exim Bank.
Astfel, potrivit deciziei CAIL, a fost autorizată, în cele din urmă, lista investițiilor care ar putea fi finanțate din împrumutul la Exim Bank, a doua parte a creditului de 150 de milioane de lei pe care l-a contractat municipalitatea ploieșteană în anul 2016 la această instituție bancară.
Conform deciziei Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, din cele 71,2 milioane de lei, în anul 2018 vor putea fi “trași” (folosiți) doar 51,2 milioane de lei, restul de 20 de milioane de lei putând fi accesați doar în anul 2019.
Destinația acestor fonduri este clar stabilită în decizia luată de CAIL. Conform listei aprobate, 10 milioane de lei vor putea merge către construirea Pieței Centrale Agroalimentare, alte 10 milioane de lei pentru modernizarea stației de epurare, opt milioane de lei pentru Podul de lemn, care face legătura între străzile Depoului și Mimiului, alte aproape 10 milioane de lei pentru blocurile de locuințe sociale din Cartierul Libertății.
Cea mai mare parte a sumei din acest împrumut este destinată – potrivit autorizației de contractare a finanțării rambursabile interne – canalizării. Astfel, 33,16 milioane de lei din a doua parte a împrumutului de la Exim Bank vor putea fi folosiți pentru extindere rețelei subterane în zona Buna Vestire, Mimiu, Râfov II, Mitică Apostol, Albert.
Primăria Ploiești mai are în derulare alte cinci credite la bănci: la Alpha Bank, contractat în 2005, cu o valoare de 66,3 milioane de lei; la BCR – contractat în anul 2007, cu o valoare de 29,4 milioane de euro; la BRD – contractat în 2011, cu o valoare de 40 de milioane de euro; la CEC Bank – contractat în 2014, cu o valoare de 79 de milioane de lei și la Exim Bank – contractat în 2016, cu o valoare de 8,7 milioane de lei. La toate acestea, se adaugă creditul de 71,2 milioane de lei, tot la Exim Bank, de fapt a doua parte autorizată a unui împrumut de 150 de milioane de lei.
Corespondența cu reprezentanții Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale din cadrul Ministerului Finanțelor a fost una dificilă, fiind nevoie de rectificări repetate ale listelor obiectivelor de investiții.