Creștere a numărului de restanțieri la bănci

În primele nouă luni ale anului curent, numărul clienţilor persoane fizice care au întârzieri la plata ratelor bancare mai mari de 30 de zile a crescut cu peste 43.800 de persoane, arată datele Biroului de Credit publicate de Banca Naţională, citate de către Ziarul Financiar. Aceeași sursă mai arată că, numai în luna iunie, peste 3.600 de români au rămas în urmă cu plata ratelor. Analiștii bancari sunt de părere că trendul crescător al numărului de restanţieri nu reprezintă un semnal bun pentru bănci, întrucât poate indica o înrăutăţire a situaţiei financiare a populaţiei. Comparativ cu luna iunie din 2016 însă, numărul debitorilor care au rămas în urmă cu plata ratelor a scăzut cu peste 2%.

Finanțele au plasat o emisiune de obligațiuni de 300 milioane de lei

Ministerul Finanţelor a plasat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 milioane de lei, cu scadenţa în 2024 şi o dobândă de 3,88% pe an, la aceasta participând şase dealeri primari.
Potrivit Ziarului Financiar, din valoarea nominală adjudecată, suma oferită de bănci în nume şi cont propriu s-a ridicat la 298 milioane de lei, iar ofertele necompetitive au totalizat 1,4 milioane de lei. Aceeași sursă mai menționează faptul că ”volumul total al cererii a fost de 541,4 milioane de lei, din care băncile au licitat în nume şi cont propriu 540 milioane de lei”.