Menţinerea unui nivel optim de vitamina D în organism poate ajuta la prevenirea apariţiei bolilor inflamatorii, precum artrită reumatoidă, arată un studiu condus de oamenii de ştiinţă de la University of Birmingham, notează birmingham.ac.uk., preluat de MedLive.
Studiul, publicat recent în revista de specialitate „The Journal of Autoimmunity,” a implicat realizarea analizelor de sânge în rândul persoanelor ce suferă de poliartrită reumatoidă, precum şi analizele medicale realizate asupra lichidului sinovial colectat de la pacienţi.
Cercetătorii constată că în timp ce vitamina D poate fi eficientă în prevenirea apariţiei inflamaţiei în organism, eficiența ei scade odată ce boala inflamatorie este declanşată, întrucât bolile inflamatorii, precum artrita reumatoidă, sunt caracterizate prin insensibilitate la vitamina D.
O altă constatare cheie a cercetării este faptul că impactul vitaminei D asupra bolilor inflamatorii nu poate fi anticipat prin analizarea celulelor colectate de la persoanele sănătoase sau prin intermediul analizelor de sânge efectuate în rândul pacienţilor ce suferă de inflamaţie, întrucât celulele ce alcătuiesc ţesutul inflamat sunt în mod esenţial diferite.
Creşterea dozei prescrise de vitamina D în rândul pacienţilor ce suferă de poliartrită reumatoidă şi corectarea insensibilităţii celulelor articulare la vitamina D sunt acţiunile necesare pe care clinicienii trebuie să le adopte pe viitor pentru a preveni declanşarea bolii, sunt de părere cercetătorii.
Pacienţii cu poliartrită reumatoidă au deficienţă de vitamina D.
Astfel, studiul arată că pacienţii ce suferă de poliartrită reumatoidă suferă de deficienţă de vitamina D şi pot beneficia de suplimentarea dietei cu această vitamină esenţială pentru sănătatea organismului.
În plus faţă de acţiunile sale benefice la nivelul sistemului osos, vitamina D este un puternic stimulant al sistemului imunitar, suprimând nivelul ridicat de inflamaţie al organismului în cazul bolilor autoimune.
„Cercetarea noastră arată că menţinerea unui nivel optim de vitamina D în organism previne declanşarea bolilor inflamatorii. Cu toate acestea, pacienţii care suferă de astfel de boli vor avea nevoie de mărirea dozei suplimentelor de vitamina D şi corectarea răspunsului organismului la aceste suplimente,” declară autoarea principală a studiului, dr. Louisa Jeffrey.
„Spre deosebire de studiile realizate anterior pe această temă, cercetarea de faţă izolează diferite tipuri de celule imunitare la locul afectat pentru a determina dacă subseturi de celule imunite au acelaşi răspuns la vitamina D. Acesta este primul studiu ce caracterizează efectele vitaminei D la nivelul sângelui periferic, cât şi la nivelul articulaţiilor inflamate ale pacienţilor ce suferă de boli inflamatorii,” adăugă aceasta.
Studiul, realizat în colaborare cu prof. David Sansom de la University College London, face parte dintr-un proiect de cercetare aflat în desfăşurare ce a debutat în anul 2011.
Oamenii de ştiinţă îşi propun ca pe viitor să determine cauza declanşării insensibilității organismului la suplimentele de vitamina D pentru a reuşi să dezvolte tratamente eficiente pentru managementul bolilor inflamatorii.