Violeta Stoica

Patru cazuri de trichineloză la mistreți au fost depistate din luna iulie și până în prezent la porcii sălbatici împușcați pe trei fonduri de vânătoare din județul Prahova. Deocamdată, pentru că încă nu a început sezonul din iarna 2017-2018 pentru sacrificarea porcilor în gospodărie. Singurul caz de trichineloză înregistrat în urma verificărilor efectuate de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din cadrul DSVSA Prahova a fost din luna ianuarie 2017, într-o gospodărie din Câmpina, al cincilea din acest an, incluzându-le și pe cele patru depistate la mistreți.
Potrivit directorului executiv al DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, cel mai recent caz de trichineloză a fost confirmat pe 20 noiembrie la un porc mistreț provenit din fondul de vânătoare Malu Roșu, aparținând Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Prahova.
DSVSA atenționează populația asupra obligativității efectuării examenului trichineloscopic la porcii sacrificați în gospodărie cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă sau ocazional, precum și a mistreților vânați, ținând cont că trichineloza se transmite la om prin consumul de carne sau de produse din carne infestate cu trichinella spiralis și neexaminate sanitar-veterinar.