V. Stoica

Pompierii prahoveni au posibilitatea să intervină, începând de ieri, pentru salvarea persoanelor blocate la etajele superioare ale blocurilor foarte înalte. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Prahova, în dotarea pompierilor au intrat ieri o autospecială destinată intervenţiei și salvării la înălţime, un autocamion cu sistem hidraulic de încărcare-descărcare, cu cârlig și o motopompă remorcabilă de mare capacitate.
Raluca Vasiloae, purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, a precizat că autospeciala poate ajunge la o înălţime de până la 42 de metri, faţă de scările de pe autospecialele vechi ale unităţii care puteau asigura intervenţii doar la înălţimi de până la 30 de metri. Scara telescopică dotată cu nacelă poate prelua, în acelaşi timp, trei persoane cu o greutate maximă de aproximativ 300 de kilograme. Autospeciala are şi un tun de refulare a apei, cu care se intervine pentru stingerea incendiilor.
Autospeciala și celelalte echipamente au fost achiziţionate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în cadrul proiectului “Multi risc-modul I”.
De asemenea, în urmă cu o săptămână, ISU Prahova a mai primit un container multirisc destinat optimizării acţiunilor de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă de amploare, accentul fiind pus în primul rând pe operaţiunile de căutare-salvare a victimelor.
Astfel, se pot gestiona mai multe tipuri de riscuri și prin intermediul acestui echipament se pot efectua mai multe tipuri de operaţiuni de intervenţie de lungă durată, în condiţii dificile şi foarte dificile, inclusiv în cazul prăbuşirii de construcţii, independent sau în cooperare cu alte autospeciale şi utilaje, potrivit informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae.