• Parlamentul European ar putea bloca propunerea Comisiei Europene de a permite folosirea fosfaţilor, esenţiali în tratarea cărnii pentru kebab şi shaorma. Fosfaţii sunt cei mare menţin aromele şi umezeală în carnea folosită pentru cele două produse populare în România, dar şi în multe alte ţări UE.  Comisia pentru Sănătate a Parlamentului European a arătat, recent, că există serioase îngrijorări privind impactul asupra sănătăţii consumatorilor din cauza fosfaţilor folosiţi ca aditivi alimentari, arată un comunicat al PE. În comisia menţionată s-a respins propunerea CE cu 32 de voturi împotriva şi 22 pentru. Europarlamentarii au obiectat astfel faţă de propunerea Comisiei Europene faţă de utilizarea acidului fosforic, a difosfaţilor, trifosfatilor şi polifosfaţilor (E 338-452) în carnea de kebab, fie ea de oaie, vită sau pui. Parlamentul European urmează să decidă dacă interzice folosirea acestora, în sesiunea ce va avea loc la Strasbourg între 11 şi 14 decembrie. Dacă va vota în acest sens, propunerea Comisiei Europene va fi blocată.  Uniunea Europeană nu permite, în general, folosirea aditivilor din fosfaţi în preparatele din carne, dar, din cauză că au fost făcute tot mai multe excepţii, ei sunt de fapt tot mai mult utilizaţi, cu scopul de a menţine aromele şi umiditatea produselor. Europarlamentarii din comisia de sănătate au argumentat că un studiu ştiinţific din 2012 a arătat o posibilă legătură dintre aceşti aditivi şi riscul cardiovascular crescut.