CSM Ploiești – CSU 2 Sibiu, mâine, ora 14:00
CSM Ploiești – CSU Brașov, luni, ora 18:00

Bogdan Chitic

La finalul unei faze de calificare în care au avut parte de două „duble” în deplasare, reușind, de fiecare dată, să câștige doar una dintre partidele jucate în Ardeal, baschetbaliștii de la CSM Ploiești încheie prima parte a sezonului tot printr-o dublă confruntare, de această dată la Sala Sporturilor „Olimpia”.
Lideri în grupa a II-a, cu un bilanț de 6-2, și deja calificați, alături de CSO Voluntari (5-3) – ocupanta poziției secunde, în faza semifinală a Ligii 1, jucătorii antrenați de Cătălin Burlacu și Ionuț Ivan își doresc să încheie cu fruntea sus și moralul ridicat prima parte a sezonului, mai ales că, în aproximativ o lună, vor trece la „următorul nivel”, în sistem campionat, doar împotriva formațiilor cu drept de promovare. Tocmai de aceea, ultimele două jocuri ar trebui să „probeze” și o versiune ceva mai relaxată a grupării municipalității, în condițiile în care Burlacu și colegii săi mai au nevoie de doar un succes, în acest final de an, pentru a încheia la vârf faza de calificare. Cu siguranță, însă, în calculele „galben-albaștrilor” nu există decât varianta unor victorii convigătoare împotriva formațiilor din Ardeal, prima – fără drept de promovare, din cauza statutului de „satelit”, iar cea de-a doua nemaiavând nicio șansă de a continua „labirintul” către Liga Națională.
În ecuația acestor două partide va conta, foarte mult, ca și până acum, forma „veteranilor” lotului, Cătălin Burlacu (40 ani), Levente Szijarto (35 ani), Adrian Tudor (32 ani) și Vlad Dogaru (32 ani), de departe cei mai folosiți jucători în acest sezon, dar, în același timp, și ajutorul venit de pe bancă din partea mai tinerilor Mircea Topologeanu, Călin Dumitru sau Alin Carabulea – baschetbaliști cu real potențial. În plus, nu doar valoarea și experiența net superioare ale ploieștenilor recomandă formația municipalității pentru două victorii fără istoric, ci și statistica actualului sezon, care indică faptul că elevii lui Cătălin Burlacu nu au pierdut niciun meci pe teren propriu, oferind un frumos spectacol baschetbalistic al cărui deznodământ a fost decis fie în secvențele de final, fie după prelungiri, așa cum s-a întâmplat în derbiul cu CSO Voluntari.

Și fetele păstrează aceeași „reţetă”

77-bNu doar echipa de baschet seniori a CSM-ului va încheia 2017 printr-o dublă confruntare în Liga 1, ci și formația feminină a clubului, care, astăzi și mâine, va disputa ultimele două partide din acest an, în grupa a 2-a de calificare.
Cu două victorii obținute până în acest moment, în cele șase partide disputate, fetele pregătite de Loredana Munteanu și Corina Savu vor evolua astăzi, de la ora 10:30, în Capitală, împotriva Sportului Studențesc, formație pe care, în jocul tur, au învins-o cu 71-67. Epilogul „calificărilor” este programat la aproximativ 24 de ore distanță, mâine, de la ora 11:00, în „Olimpia”, în compania formației secunde a prim-divizionarei ACS BC Sirus Tg. Mureș, în fața căreia Ștefania Ionescu și colegele sale au trebuit să se recunoască învinse, la limită, în Ardeal, scor 66-69. Așadar, două partide deschise oricăror rezultate pentru baschetbalistele ploieștene, care, indiferent de rezultatele ce le vor obține în weekend, vor avansa în faza semifinală a campionatului Ligii 1, programată să debuteze în a doua jumătate a lunii ianuarie.
Vor urma, la fel ca în cazul băieților, confruntări tur-retur cu toate celelalte grupări din țară cu drept de promovare, cu amendamentul că, pe tabloul feminin, rezultatele directe din faza de calificare vor fi luate în considerare. Așadar, un motiv în plus pentru fetele Loredanei Munteanu ca, astăzi, în confruntarea cu Sportul Studențesc, să vâneze victoria, date fiind, de asemenea, și cele două înfrângeri deja înregistrate împotriva Agronomiei București, cealaltă echipă din serie cu drept de promovare.