Preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern (FRNPM), Camelia Potec, a declarat pentru AGERPRES că anul 2017 a fost peste aşteptările şi obiectivele pe care şi le-a propus.
„Putem spune că a fost un an foarte bun. 2017 a fost peste aşteptările şi obiectivele pe care noi ni le-am propus. În competiţiile de obiectiv, la Campionatele Europene de juniori la înot am luat medalie de argint, la Campionatele Mondiale de juniori la înot am avut medalie de bronz, la Campionatele Europene de juniori la sărituri în apă am avut bronz şi, nu în ultimul rând, la FOTE o medalie de bronz. Apoi sunt celelalte competiţii, Campionatele Balcanice atât la înot, cât şi la sărituri, unde sportivii noştri au avut rezultate foarte bune. La Cupa Ţărilor Central Europene, competiţie organizată la Târgovişte, România a terminat pe locul 3 pe naţiuni, cu 11 medalii dintre care 3 de aur. Iar finalul de an a fost unul extraordinar. La Campionatele Europene în bazin scurt pentru seniori România a avut rezultate de excepţie. Am avut trei sportivi care ne-au reprezentat acolo, doi seniori şi un junior. O medalie de bronz reuşită de Robert Glinţă, participarea în trei finale, plus opt recorduri naţionale realizate de aceşti trei sportivi la această competiţie ne dau prilejul să visăm mai departe”, a spus Potec.
Aceasta a menţionat că în 2017 o problemă a reprezentat-o absenţa lui Robert Glinţă, desemnat cel mai bun înotător român al anului 2016 după participarea în finala probei de 100 m spate (locul 8) la JO de la Rio de Janeiro, de la Campionatele Internaţionale ale României şi Campionatele Mondiale din cauza unor probleme medicale.
„O situaţie neplăcută, o problemă să-i spunem, a fost starea de sănătate a lui Robert Glinţă, care nu a putut participa la Campionatele Mondiale din vară. El a avut o perioadă mai grea, dar acum din punct de vedere medical se simte foarte bine. S-a acomodat foarte bine în Statele Unite, acolo unde a şi participat la nişte competiţii la care a scos timpi surprinzători de buni. Pentru el e foarte important să revină în marile competiţii, să revină alături de cei cu care se va bate în anii următori şi chiar şi la Jocurile Olimpice de la Tokyo”, a explicat preşedinta.
„Încă nu am tras linie ca să vedem cele mai mari probleme cu care ne-am confruntat în acest an. Bineînţeles, cele financiare au existat. Bugetul federaţiei a fost în 2017 mai mare decât cel de anul trecut, dar mai mic decât am cerut noi. Din păcate nu am avut un buget suficient pentru a dezvolta înotul sincron şi înotul în ape deschise, aşa că asta a fost într-adevăr o problemă”, a adăugat Camelia Potec.
Competiţiile de obiectiv pentru Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern în 2018 sunt Campionatele Europene de seniori şi juniori. „Ne propunem să continuăm rezultatele bune din acest prim an al ciclului olimpic. Competiţiile de obiectiv în 2018 sunt Campionatele Europene de seniori, dar şi cele de juniori. Apoi vor avea loc şi Campionatele Mondiale în bazin scurt. Dar să vedem cum se vor simţi sportivii noştri şi ce îşi propun şi ei împreună cu antrenorii pentru 2018. Aşteptări nu sunt numai de la Robert Glinţă, ci şi de la Ana Iulia Dascăl sau Daniel Martin şi ceilalţi. Trebuie continuat şirul medaliilor câştigate anul acesta”, a menţionat Potec.
Preşedinta nu a dorit să facă o ierarhie a sportivilor care s-au remarcat în 2017 pentru a nu pune o presiune suplimentară pe umerii tinerilor.
În ceea ce priveşte titlul de „sportivul anului 2017”, Camelia Potec este convinsă că jucătoarea de tenis Simona Halep nu îl poate scăpa. „Sportivul anului e fără discuţie Simona Halep. E cea mai bună în lume la tenis şi cred că este şi cea mai bună sportivă a noastră. Dar în aceeaşi măsură nu trebuie să îi uităm pe campionii mondiali de la canotaj sau haltere”, a precizat Camelia Potec.