Preşedintele Federaţiei Române de Atletism (FRA), Florin Florea, a declarat pentru Agerpres că atletismul românesc de performanţă şi-a îndeplinit obiectivele în 2017, chiar dacă nu a reuşit să adune multe medalii la competiţiile internaţionale. „A fost un an bun, nu extraordinar, dar unul reuşit, chiar peste aşteptări la unele capitole. A fost un an de construcţie şi reorganizare în care ne-am făcut planurile pentru 2018. Am avut anul acesta delegaţii numeroase la marile competiţii, asta înseamnă că atletismul la nivel de performanţă şi chiar mare performanţă şi-a îndeplinit obiectivele. Dacă în 2016 am avut în jur de 120 de sportivi care şi-au făcut baremurile şi s-au calificat la competiţiile internaţionale de obiectiv, în 2017 am crescut cu 20-25%. Asta înseamnă că mai multă lume ia în serios atletismul. E adevărat, nu am performat la nivel de elită, adică la medalii. Şi mă refer în special la Campionatele Mondiale de la Londra. Dar şi acolo am avut o delegaţie bună, cu perspective pentru Doha 2019. Iar faptul că am avut două finale la
Londra înseamnă foarte mult în timpurile astea. E adevărat, însă, că în finale cei doi sportivi nu au avut succesele dorite de ei”, a spus Florea.
„Am avut medalii la Campionatele Mondiale şi Europene de juniori şi tineret. Am avut aur la Europenele de tineret prin Panţuroiu. Noi ne pusesem obiectiv două medalii şi am luat trei. Am avut două medalii, una aur şi una de argint, la Europenele de tineret din Italia, Grosseto, prin Dorin Rusu. Şi am avut şi la Campionatele Mondiale de juniori 2, am avut un loc trei şi acolo, Adela Stanciu, la aruncarea ciocanului. Deci, dacă le adunăm bucată cu bucată suntem pe plus, cu minusul de la Mondialele de la Londra. Este bine că acum se priveşte performanţa cu mai multă pasiune şi cu mai puţină încrâncenare. Eu cred că de aici vor veni performanţele. Aşa simt eu. Pentru că pe o parte dintre sportivii care nu mai voiau să facă sport în 2015 sau 2016 i-am recuperat şi i-am adus în zona de mare performanţă, cum este cazul Alinei Rotaru”, a adăugat Florea.
Preşedintele a remarcat rezultatele sportivilor la Universiadă, acolo unde atletismul a obţinut cele mai multe medalii din delegaţia României: „Am avut un succes extraordinar de mare la Universiadă, acolo unde am avut o delegaţie numeroasă. Iar din cele 11 medalii câştigate de România, 6 au fost ale atletismului. În condiţiile în care la doar trei discipline am urcat pe podium, tenis de masă, gimnastică şi atletism. Iar noi am fost aproape de recordul nostru, 7 medalii la o ediţie a Universiadei. Chiar a fost o competiţie mare, care nouă ne dă speranţe, pentru că rezultatele cu care au luat medaliile aceşti atleţi au fost aproape de recordurile lor personale”.
De asemenea, acesta a subliniat primele medalii obţinute de România la Campionatele Mondiale de alergare montană. „O altă realizare foarte, foarte mare este faptul că am reuşit să dezvoltăm partea de alergare montană unde anul ăsta am avut singurele medalii la Mondiale de atletism. Deci singurele medalii au fost cele de la Campionatele Mondiale de alergare montană, o premieră pentru România. A fost o medalie bronz la individual prin Denisa Dragomir şi una tot de bronz cu echipa”, a afirmat Florea.
Federaţia Română de Atletism a obţinut anul acesta organizarea în 2018 a Campionatului European de ultra atletism. „Un alt succes, de data asta de organizare, este legată de ultra atletism. Pentru că în 2018 vom organiza în premieră o ediţie a Campionatul European în România. Până acum nu am reuşit să organizăm în ţară la atletism niciun fel de Campionate Europene. Ceea ce pentru noi e o mare mândrie, dar şi o ocazie de acumula experienţă pentru organizarea unei competiţii de înalt nivel. La ultra atletism sunt patru probe, alergare de 24 de ore, 50 de kilometri, 100 de kilometri şi ultramaratonul. Noi vom organiza Campionatul European de alergare de 24 de ore (n.r. – 26-27 mai 2018, la Timişoara)”, a menţionat Florin Florea.
Infrastructura este una dintre problemele importante ale atletismului românesc, susţine preşedintele. „Problemele din atletism sunt reprezentate de bazele sportive şi organizare. Nu e normal ca în Bucureşti să nu avem un stadion cu o pistă de atletism, nu e normal să nu avem o sală … Avem şi o campanie ‘Vrem o sală ca afară’… Încercăm să mişcăm lucrurile cu paşi mărunţi, dar temeinic”, a spus el.
În 2018, Florin Florea speră în obţinerea unor rezultate pozitive la Campionatele Mondiale şi Europene.