Privarea cronică de somn a devenit un mod de viaţă normal atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, în special din cauza utilizării telefoanelor şi tabletelor seara, înainte de somn, până târziu în noapte. Lipsa somnului poate afecta sănătatea întregului organism, implicit sănătatea mintală.
Noi cercetări constată că restricţionarea somnului pe termen lung creşte riscul declanşării depresiei şi a dependenţelor, notează sciencedaily.com, preluată de MedLive.ro.
Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh au organizat un experiment de laborator în cadrul căruia 35 de participanţi, cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani, au petrecut două nopţi de odihnă în mediul controlat. Jumătate dintre participanţi a dormit timp de 10 ore, în timp ce cealaltă jumătate a dormit numai patru ore. O săptămână mai târziu, aceştia s-au întors în laborator pentru a adopta programul opus de somn al primei etape experimentale.
La fiecare vizită la laborator, participanţii au trecut printr-o serie de analize ce au constat în scanarea cerebrală în timp ce jucau un joc ce implică primirea recompenselor monetare de 10 dolari sau un dolar. La finalul fiecărei vizite, adolescenţii au răspuns la întrebările ce au măsurat starea lor emoţională şi au identificat simptomele specifice depresiei.
Cercetătorii au constatat că privarea de somn a afectat putamenul, o zonă cerebrală a nucleului lenticular, care are un rol important în planificarea scopurilor şi primirea recompenselor pe baza activităţilor întreprinse.
Atunci când participanţii au fost privaţi de somn, iar recompensele primite pe parcursul jocului au fost mai mari, această zonă cerebrală a fost mai puţin activă. Atunci când participanţii au avut parte de odihnă suficientă, nu au existat diferenţe de activitate cerebrală între momentele în care recompensa din joc a fost mai mare sau mai mică, arată raportul cercetătorilor.
De asemenea, oamenii de ştiinţă au găsit noi conexiuni între privarea de somn şi dispoziţia afectivă a participanţilor: după o noapte de somn insuficient, participanţii care aveau un nivel scăzut de activitate cerebrală în zona putamenului au prezentat simptome ce indicau prezenţa depresiei. Această constatare se aliniază altor constatări din literatura de specialitate în ceea ce priveşte studiile efectuate pe tema depresiei şi a circuitului neuronal de recompensă, în special faptului că depresia se caracterizează şi prin scăderea nivelului de activitate cerebrală al regiunii responsabile de activitatea acestui sistem de recompensă.
Rezultatele sugerează că privarea de somn în perioada adolescenţei poate interfera cu modul în care creierul procesează recompensele, ceea ce ar putea perturba starea psihologică a tinerilor, care au un risc crescut de declanşare a depresiei şi de adoptare a unui comportament adictiv, concluzionează autorii studiului.