• Ambulanţa Prahova a avut, în total, aproape 2000 de intervenţii de urgenţă în perioada Crăciunului

Violeta Stoica

Voci din rândul psihiatrilor și psihologilor spun că în perioada Sărbătorilor de Iarnă se îngroașă rândurile acelor persoane care încearcă sau chiar își pun capăt zilelor. Zilele acestea, în România au fost câteva cazuri care au surprins pe toată lumea, cel al dublei sinucideri de la Iași, de Crăciun, fiind unul dintre ele. Ieri a mai apărut informația că un fost sportiv tot din Iași și-a curmat zilele.
Și în Prahova au fost câteva cazuri de persoane care au intenționat să își termine socotelile cu viața în preajma Sărbătorilor, echipajele de la Serviciul de Ambulanță Județean intervenind pentru a le salva și transporta la spital.
Nu se poate spune că există un tipar al celor care au avut tentative de sinucidere, însă toți cei șapte prahoveni care și-au pus în gând să termine cu viața înainte de Crăciun sau chiar în ziua Sărbătorii Nașterii Domnului au apelat la cea mai la îndemână metodă: au înghițit voit pumni de medicamente sau substanțe toxice.
Deși, raportându-ne la cele aproape 2000 de intervenții pe care le-au efectuat echipajele de pe ambulanțele SAJ, numărul celor care au avut în gând să se sinucidă de Sărbători pare mic, aceștia se adaugă celorlalte cazuri care au fost înregistrate în săptămânile trecute, în mai multe localități din Prahova.

3-aRaportul Serviciului de Ambulanță Județean Prahova aferent perioadei 22 – 26 decembrie arată că, în afara veșnicelor probleme cauzate de mâncarea și de băutura consumate în exces, echipajele SAJ au avut de furcă în multe alte situații, printre care s-au regăsit o mulțime de accidente rutiere soldate cu victime, cu persoane găsite în hipotermie sau persoane care au suferit arsuri din cauza unor evenimente casnice, dar și accidente pe pârtie. Însă, de departe, cel mai mult atrag atenția cele șapte cazuri ale celor care au avut de gând să își ia zilele chiar în această perioadă a Sărbătorilor de Iarnă.
Pe 22 decembrie, două femei – una din Cioceni, în vârstă de 37 de ani și o alta din Ploiești, de 62 de ani, au ajuns la Spitalul Județean de Urgență Ploiești după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, respectiv cu medicamente.
Un alt caz s-a petrecut la Breaza, pe 23 decembrie, când o femeie de 58 de ani a fost transportată la Spitalul Municipal Câmpina tot în urma ingerării voluntare a unei cantități de medicamente.
În Ajunul Crăciunului și în ziua de Crăciun au fost înregistrate alte patru cazuri de tentative de sinucidere, toate având în comun intoxicația acută voluntară medicamentoasă, potrivit celor de la Ambulanța Prahova. Un bărbat în vârstă de 68 de ani din Ploieștiori, un altul de 23 de ani din Bușteni, o adolescentă de 17 ani din comuna Plopu, satul Nisipoasa, și o femeie de 49 de ani din comuna Lipănești au ajuns la spital după ce a fost chemată ambulanța pentru a le veni în ajutor, în urma tentativelor de sinucidere.

• Suicidul, una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică la nivel mondial

Organizația Mondială a Sănătății și Asociația Internațională pentru Prevenirea Sinuciderii, împreună cu alți parteneri la nivel internațional sau național, au stabilit ziua de 10 septembrie drept Ziua mondială pentru prevenirea suicidului (World Suicide Prevention Day), care luptă, printre altele, și pentru sprijinirea persoanelor care au avut tentative de sinucidere, dar și pentru monitorizarea acestora, prin intermediul familiei, apropiaților și al medicilor de familie.
Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că, la nivel mondial, în fiecare an circa 800.000 de oameni își pun capăt zilelor, ceea ce înseamnă că suicidul poate fi considerat una dintre problemele globale de sănătate publică. De altfel, la acest număr oficial raportat, înseamnă că o persoană se sinucide la fiecare 40 de secunde.
Specialiştii susţin că simpla intenţie de sinucidere exprimată de către o persoană reprezintă risc crescut de sinucidere, indiferent de tonul folosit de această persoană, care poate părea uneori doar o amenințare pentru a atrage atenția apropiaților. Printre factorii care conduc la sinucidere se află, potrivit specialiștilor, depresia, vârsta înaintată, dependenţa de unele substanţe – printre care se regăsește și alcoolul, tulburările psihotice, izolarea socială.
Organizația Mondială a Sănătății a impus celor 194 de state membre ale OMS să reducă, prin politici interne de sănătate publică, ratele de suicid cu 10% până în 2020. Potrivit OMS, doar 28 dintre aceste state au o strategie națională pentru prevenirea sinuciderilor, România neaflându-se printre acestea.