F. T.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Prahova, în cursul anului trecut, angajații instituției au participat la 8.938 de misiuni de menţinere a ordinii publice, media zilnică a efectivelor care au acţionat în cadrul dispozitivelor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice fiind de 76 jandarmi. Activitățile au fost organizate atât în mediul urban cât și în cel rural, în zonele cu potențial risc criminogen, dar şi în zona instituţiilor de învățământ.
În cadrul sus-amintitului bilanț, un capitol separat este alocat acțiunilor jandarmilor montani în zonele de interes operativ, executate în stațiunile montane prahovene și pe cele 36 trasee turistice din zona acestora.
Acestea s-au concretizat prin 150 acţiuni de căutare – salvare și evacuare (acest lucru însemnând cu 78 % mai multe acţiuni faţă de anul 2016 !), pe timpul cărora a fost acordat sprijin unui număr de 258 persoane aflate în dificultate pe traseele montane şi pârtiile de schi.
În afară de acțiunile de căutare – salvare, este amintită și “intervenţia efectivelor din cadrul structurilor montane care au acţionat pentru recuperarea a șapte turişti rătăciţi pe Valea Azugii şi a unui număr de 130 turişti blocaţi în stația de telecabină Babele – Platoul Bucegi, ca urmare a opririi instalației de transport pe cablu aparținând S.C. Teleferic S.A. Bușteni din cauza timpului nefavorabil”. Recuperare de turiști căreia i se poate pune finalul “Misiune îndeplinită”, toate persoanele scăpând tefere grație intervenției jandarmilor.
Care jandarmi se antrenează non-stop, un exemplu în acest sens fiind și acțiunea integrată din luna noiembrie – Exercițiul Carpați 17 – la careau participat, pe Platoul Bucegi, efective ale posturilor monatane din Sinaia, de la Inspectoratul General al Aviației Române, STS, SMURD etc.