Nicoleta Dumitrescu

Faptul că social-democraţii s-au întâlnit luni dar au amânat, pentru vineri, nominalizarea acelora care vor face parte din “Cabinetul 3” spune ceva. Ceva mai mult, mai ales în contextul declaraţiilor date de Liviu Dragnea pe treptele sediului PSD de la Bucureşti. Uşor încercănat, liderul social-democraţilor a avut răspuns pentru toate întrebările jurnaliştilor, mesajul principal pe care acesta a ţinut să-l transmită fiind acela că “Noi facem Guvernul!”. Care noi? “Noi”, adică aceia care au fost şi până acum în spatele celorlalte cabinete guvernamentale, lăsate de două ori fără cap tot din cauza acelora care îşi spun, generic, “noi”.
Prin urmare, până vineri, “noi” vor trebui să pregătească pentru prima femeie premier desemnată la Palatul Victoria miniştri unul şi unul. Mai e nevoie de completarea “frumoşi şi deştepţi”? Răspunsul a venit tot din partea preşedintelui PSD, care, întrebat dacă ar putea face parte din Guvern şi persoanele care sunt cercetate penal, acesta a răspuns, fără să clipească,”Da!”.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că nu contează că poporul aşteaptă ca principalul partid aflat la putere să facă dovada că ştie să guverneze, după un an de când s-a mers la urne, nu contează că în principalele domenii nimic nu e stabil, contează că “Noi facem Guvernul!”
Luni seară, Dragnea a mai spus că este posibil să se mai umble şi la programul de guvernare, asta după ce a anunţat că termenul de depunere a celebrei Declaraţii 600 va fi amânat. Dând timpul în urmă, nu este pentru prima dată când, pe repede înainte, dinspre anumite ministere, în mod special cel care se ocupă cu fiscalitatea, au fost instituite anumite ordine cu termene limită de plată, creând un adevărat haos.
Problema este că toate aceste schimbări legislative, făcute pe picior, au apărut numai din cauza faptului că au fost realizate din birou, cei care şi-au pus semnătura pe aceste modificări nefiind puşi, în viaţa lor, în postura de a sta vreodată la coadă la ghişeele fiscului, ca să achite vreo taxă sau să depună vreun document, unde este omor de lume!
Or, dacă vrea să-şi repare greşelile din în ultimul an, “noi” la asta ar trebui să lucreze: la toate modificările şi schimbările făcute din mers, care i-au zăpăcit pe români şi nu mai ştiu ce le rezervă ziua de mâine. În ideea de a mai găsi noi modalităţi de a se strânge mai mulţi bani pentru a umple golurile apărute în buget ca urmare a majorărilor salariale de vara trecută, cei care stau acum în birourile de la nivel central ar trebui să lucreze astfel încât oamenii să nu mai fie plimbaţi pe drumuri şi să se gândească la debirocratizare, aşa cum se bate moneda de ani buni!
Liviu Dragnea a mai spus, printre altele, că premierul desemnat învaţă, de zor, ce scrie în Programul de guvernare. Dar, poate că dincolo de promisiunile trecute în celebrul document, noul premier ar trebui să se înconjoare de consilieri care au contact cu realitatea, cea din teritoriu, şi nu doar cu imaginea din birourile frumos aranjate şi în care, dimineaţa, sunt aşteptaţi de secretare, miss-uri care sunt la curent doar cu “noutăţile” de pe facebook!
E greu de presupus însă şi în ce măsură ar putea să se întâmple asta, având în vedere faptul că instabilitatea a fost cea care a plutit de mai bine de un an de când s-au făcut jocurile pentru preluarea puterii. De fapt, asta nu înţeleg politicienii: faptul că le este dată pe mână puterea nu înseamnă că tot ei sunt şi cei care au dreptul să taie şi spânzure!
Iar tăierea capetelor ultimelor două guverne, de amorul artei, nu a demonstrat nimic, până la urmă, atât timp cât, după ce îi înlături pe cei care spui că au mişcat în front, îi aduci la masă, pentru a conduce, pe cei care au probleme cu justiţia.