Petre Apostol

După ce în vara anului trecut a fost organizată prima ediţie a Campionatului Naţional de handbal pe plajă, Federaţia Română de profil a continuat programul de dezvoltare a acestei discipline sportive şi pe zăpadă. Astfel, la finalul săptămânii trecute, pe Pârtia Sorica din Azuga, a avut loc prima ediţie din România a Festivalului de handbal pe zăpadă, întrecere organizată de forul naţional, în parteneriat cu Winter Tour, cu premii din partea BRD Groupe Société Générale. festival yapada b 27
Iar la primul eveniment oficial de asemenea natură a luat parte şi Clubul Sportiv Şcolar Ploieşti, care a participat cu două echipe, alături de alte două formaţii de la LPS Braşov, competiţia adresându-se juniorilor 3 şi 4.
„Handbal, peste tot, 365 zile pe an, în orice colț al României. Ceea ce părea un vis a devenit o promisiune respectată. Ne aliniem tendinței la nivel mondial de a ieși din nou cu handbalul din sală. Handbalul pe zăpadă este un sport distractiv pentru tineri și poate deveni treptat o alternativă la pregătirea pe timp de iarnă”, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Handbal, ploieşteanul Alexandru Dedu.
Competiţia a fost adjudecată de prima echipă de la LPS Braşov, formaţia întâi de la CSŞ Ploieşti ocupând locul al doilea, poziţiile trei şi patru revenind, în aceeaşi ordine, grupărilor secunde ale celor două cluburi participante.
S-au acordat şi premii individuale pentru fiecare club prezent, de la CSŞ Ploieşti cel mai bun jucător fiind desemnat Alexandru Costache, iar Denis Ştefan – cel mai bun portar, în vreme ce golgheter a fost Andrei Jercălău.
„Am mai jucat handbal pe plajă, dar pentru zăpadă nu ne-am pregătit în mod special. Le-am spus copiilor doar să se încarce cu energie și bucurie. Dacă se vor organiza mai des competiții și se va populariza, cred că e posibil să devină sport olimpic cândva”, a spus antrenoarea de la CSŞ Ploieşti, profesoara Ramona Ştefan.
De asemenea, soţul său, arbitrul internaţional de handbal Romeo Ştefan, care s-a aflat la începuturile handbalului pe plajă din România, şi care a arbitrat competiţia de la Azuga, a adăugat: „Sunt aceleași reguli ca la beach handball, unde am mai arbitrat. Noutatea a fost doar că mingea a fost mai tare și mâinile înghețate, dar copiii au fost entuziasmați și a fost un lucru fantastic pentru imaginea handbalului românesc”.