Ana Maxim

În timp ce unii prahoveni preferă să stea acasă decât să lucreze, pretextând că salariile oferite sunt mici, alții sunt gata să accepte și posturi sub pregătirea lor, pentru a-și întreține familia, chiar dacă au diplomă de licență. În Prahova, 61 de șomeri cu studii superioare au urmat, anul trecut, cursuri gratuite de calificare în meserii ca bucătar, consilier dezvoltare personală, inspector resurse umane, operator validare date și tehnician maseur, în speranța că vor avea mai multe șanse să se integreze pe piața muncii, potrivit datelor pe care ni le-a transmis Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Prahova. De obicei, odată ce finalizează cursurile, aceștia preferă să plece în străinătate. În prezent, la nivelul județului sunt înregistrați 480 de șomeri cu studii superioare, dintre care peste 300 sunt femei. Este vorba despre persoane cu studii în domenii precum inginerie, economie, juridic, care fie au pierdut locul de muncă, fie sunt proaspăt absolvenți de facultăți și deocamdată nu au reușit să se angajeze în domeniile studiate. Din păcate, nici ofertele publicate săptămânal de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova nu le ajută prea mult, doar aproximativ 7% dintre acestea fiind destinate șomerilor cu studii superioare. La fel de adevărat este, însă, că, în județ, nu toți agenții economici transmit către AJOFM locurile de muncă vacante, așa cum sunt obligați, fie pentru că nu cunosc legislația, fie pentru că… o ignoră. În anul 2017, 1.170 de șomeri cu facultate din Prahova și-au găsit locuri de muncă. Săptămânal, între 100 și 150 de angajatori din județ pun la dispoziția celor interesați oferte în diverse domenii. Anul trecut au fost publicate peste 25.000 de posturi și aproape 10.000 de șomeri au reușit să se integreze pe piața muncii.
La sfârşitul lunii decembrie 2017, rata şomajului înregistrat la nivel judetean a fost de 3,02%, cu 0,03 procente mai mică faţă de luna anterioară. Dintre cele 89.914 de persoane înregistrate în evidenţele agenției, 2.850 primeau indemnizație de șomaj.
2.856 de şomeri proveneau din mediul urban şi 6.135 şomeri – din mediul rural, iar cei mai mulţi şomeri aveau între 40 – 49 de ani (2.657). Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, șomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional aveau ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Prahova în luna decembrie 2017 (76%), în timp ce şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezentau 19%, iar cei cu studii universitare 5 %.