S-a vehiculat mult timp ideea că abilitatea de a ne roti limba este un caz ce ţine de genetică, însă, deşi poate avea de a face cu un element genetic, această deprindere este mult mai complexă, în unele cazuri ea putând fi învăţată, scrie BBC, preluat de Hotnews.ro.
Dacă stai în faţa oglinzii, deschizi gura şi încerci să apropii cele două părţi laterale ale limbii, pentru a crea forma „U”, atunci dispui de abilitatea de a-ţi roti limba. Potrivit cercetătorilor, între 65 şi 81% dintre persoane au această capacitate, iar majoritatea dintre ele sunt femei.
S-a vehiculat mult timp ideea că abilitatea de rotire a limbii este o trăsătură genetică. Fie ai moştenit gena care îţi oferă această capacitate, fie nu, iar dacă faci parte din ultima categorie, nu vei putea realiza această acţiune oricât de mult te-ai strădui.
Unul dintre oamenii de ştiinţă care au susţinut că rotirea limbii este o trăsătură condiţionată genetic a fost Alfred Sturtevant. Dacă teoria ar fi adevărată, asta ar însemna că gemenii identici, de vreme ce sunt identici din punct de vedere genetic, ar trebui fie să dispună amândoi de această abilitate, fie ca aceasta să nu fie prezentă la niciunul, scrie BBC.
Un studiu realizat în anii ’50 a arătat că din 33 de gemeni identici, în cazul a şapte dintre ei nu se aplică teoria. Acest lucru l-a determinat pe Sturtevant să-şi retragă teoria, dar mitul a continuat să fie vehiculat.
Din câte se pare, capacitatea de rotire a limbii se poate învăţa. John McDonald, de la Departamentul de Biologie al Universităţii Delaware, a cerut unui număr de 33 de studenţi care nu-şi puteau roti limba să practice acest lucru în fiecare zi. După o lună de zile, unii dintre aceştia dobândeau această capacitate.