Aportul ridicat de iaurt în alimentaţie este asociat unui risc scăzut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor hipertensive, arată un nou studiu publicat recent în „The American Journal of Hypertension”, informează
sciencedaily.com, citat de MedLive.ro. Tensiunea arterială crescută este un factor de risc major pentru declanşarea bolilor cardiovasculare, iar studiile clinice efectuate anterior pe această temă au demonstrat efectele benefice ale consumului de lactate asupra sănătăţii cardiovasculare. Hipertensiunea afectează aproximativ un miliard de persoane din întreaga lume şi este, de asemenea, o cauză majoră a apariţiei problemelor de sănătate cardiovasculare. Studiile de specialitate au arătat că o dietă alimentară din care fac parte lactate a fost asociată efectelor benefice ale sistemului cardiovascular, în special în ceea ce priveşte scăderea riscului de hipertensiune, a diabetului de tip II, precum şi rezistenţei organismului la insulină. În ce a constat cel mai recent studiu privind beneficiile iaurtului asupra sănătăţii cardiovasculare:
Cercetătorii au analizat datele medicale a peste 55 de mii de femei, cu vârste cuprinse între 30 şi 55 de ani, şi a 18 mii de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani, care sufereau de hipertensiune arterială. De asemenea, participanţii au completat un chestionar prin intermediul căruia au furnizat informaţii privitoare la regimul alimentar, precum şi evenimentele medicale cu privire la starea de sănătate, incluzând infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, revascularizarea şi alte diagnostice pe care le-au primit în urma investigaţiilor medicale. Raportul studiului arată că un consum ridicat de iaurt a fost asociat cu o reducere de până la 30% a riscului de infarct miocardic în rândul femeilor şi de până la 19% în rândul bărbaţilor.
Participanţii care obişnuiau să consume cel puţin două porţii de iaurt au avut un risc cu aproximativ 20% mai mic pentru apariţia bolii coronariene şi a declanşării accidentului vascular cerebral pe toată perioada de follow-up, din anii 1980 de la colectarea datelor studiului şi până în zilele noastre. Creşterea aportului de iaurt însoţită de o dietă alimentară ce susţine sănătatea inimii a fost asociată cu un risc semnificativ scăzut pentru dezvoltarea hipertensiunii, atât în rândul bărbaţilor, cât şi în rândul femeilor participante la studiu.
„Am emis ipoteza că iaurtul, consumat pe termen lung, ar putea reduce semnificativ riscul declanşării problemelor cardiovasculare, în baza studiilor de specialitate ce subliniază efectele benefice ale produselor lactate fermentate. Pe parcursul studiului nostru şi a etapei de follow-up, ce s-au întins pe o perioadă de 30 de ani, am descoperit noi dovezi ce demonstrează că iaurtul sprijină sănătatea inimii şi este un element important al dietei alimentare sănătoase, împreună cu fructele, legumele şi cerealele integrale,” declară Justin Buendia, autorul principal al studiului.