Violeta Stoica

Sute de prahoveni au ajuns pe patul de spital în săptămâna 5 – 11 februarie din cauza infecțiilor respiratorii și a pneumoniilor, fiind înregistrate în același interval de timp și opt cazuri de gripă.
Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova, în perioada menționată 5.725 de prahoveni au avut probleme din cauza infecțiilor acute ale căilor respiratorii, 100 dintre aceștia fiind internați în spital. Alți 1.118 prahoveni s-au îmbolnăvit de pneumonie, 114 ajungând în spital din cauza bolii. Și gripa a început să se facă simțită în Prahova, doi adulți și șase copii intrând în evidențele DSP, trei dintre cazuri fiind diagnosticate clinic, iar în alte cinci cazuri fiind identificat virusul B.
Conform aceleiași surse, în prezent, în unitățile sanitare din județ se efectuează verificări pentru a se constata dacă sunt respectate recomandările specifice perioadei de creștere a numărului afecțiunilor respiratorii. Spitalele sunt obligate să limiteze accesul vizitatorilor prin reducerea numărului orelor de vizită, iar aparținătorii trebuie să poarte echipament de protecție de unică folosință (halat, mască și botoși), personalul medical să poarte obligatoriu echipament de protecție, iar la intrarea în tură trebuie efectuat triajul epidemiologic al cadrelor sanitare și, dacă se constată că unele persoane sunt bolnave, acestea să revină în unitatea medicală după dispariția simptomatologiei. Măsurile de curățenie și dezinfecție trebuie efectuate corect.
Și în școli trebuie luate măsuri specifice, cadrele didactice fiind informate să îndrume părinții elevilor cu semne de boală să meargă la cabinetele medicale școlare sau la cabinetele medicilor de familie.
Pentru suplimentarea dozelor de vaccin antigripal, Direcția de Sănătate Publică Prahova a solicitat transferul de la DSP Brăila a unei cantități de 3000 de doze, cu precizarea că 41.481 de prahoveni s-au vaccinat până în prezent împotriva gripei.