V. Stoica

Prăbușirea unei pasarele ruginite peste liniile de cale ferată, în apropiere de Gara Ploiești Vest, a fost la un pas să provoace o catastrofă feroviară, ieri dimineață. Tonele de fier vechi au picat, pur și simplu, peste șinele de cale ferată, numai norocul făcând ca în momentul respectiv să nu treacă niciun tren pe sub pasajul respectiv. Circulația feroviară a fost întreruptă complet ore în șir înspre și dinspre stația CFR Ploiești Vest, mai multe trenuri de călători fiind oprite în stațiile Ploiești Vest, Buda și Brazi.
Pasarela prăbușită avea o vechime de peste 40 de ani și susținea conductele de termoficare ale Veolia Energie, operatorul care distribuie agentul termic în municipiul Ploiești. La cinci ore de la producerea incidentului, circulația feroviară a fost reluată pe un fir, trenurile fiind tractate cu ajutorul locomotivelor Diesel.
În urma evenimentului de ieri, Poliția Transporturi Feroviare a deschis dosar penal in rem pentru afectarea siguranței circulației pe calea ferată, incidentul conducând la ruperea rețelei destinate alimentării locomotivelor electrice.

Se pare că un tren de călători a fost la distanță de câteva minute de momentul în care pasarela de peste 10 tone, 15 metri lungime și trei metri lățime – după cum au precizat 1-breprezentanții ISU Prahova – s-a prăbușit în gol, fiind la un pas de ceea ce ar fi fost cu siguranță una dintre cele mai mari catastrofe feroviare produse în județul Prahova, după evenimentul care a avut loc la Valea Călugărească, în anul 2008.
Pasarela destinată intervenției la înălțime asupra conductelor de transport al agentului termic pentru municipiul Ploiești, respectiv pe Magistrala 2 Sud, construită în anii ’70, era într-atât de uzată încât a căzut fără să fie supusă vreunui factor extern.
După blocarea traficului feroviar în zona respectivă, CFR SA a pus la dispoziție autocare pentru călătorii din trenurile staționate, fiind transbordați între stațiile Ploiești Sud și Buda. Pe de altă parte, s-a lucrat ore în șir de către echipele specializate de intervenție pentru fragmentarea pasarelei respective, astfel încât de la ora 12.00 a fost reluată circulația pe un singur fir de cale ferată, trenurile fiind tractate de locomotive Diesel, din cauza întreruperii alimentării cu energie electrică.

Veolia Energie: „Distribuţia de agent termic a fost rerutată”

După evenimentul de ieri dimineață, Veolia Energie a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă: “Astăzi, 21.02.2018, în cursul dimineții, o pasarelă de inspecție a Magistralei 2 Sud, parte componentă a rețelei de distribuție primare cu agent termic pentru Municipiul Ploiești, s-a desprins căzând pe liniille de cale ferată obturând astfel circulația feroviară în zona gării Ploiești Vest. Din motive de siguranță, distribuția de agent termic a fost rerutată. Astfel, distribuția de agent termic pentru Municipiul Ploiești nu este afectată în prezent. În regim de urgență, echipele de intervenție ale operatorului de energie termică, împreună cu echipele de intervenție ale autorităților și ale CFR, s-au deplasat la fața locului cu scopul eliberării căilor de acces feroviar”. De asemenea, aseară, Veolia Energie a revenit, printr-un nou comunicat de presă, cu alte precizări, pe care le prezentăm integral: „În calitate de concesionar al sistemului de termoficare ce alimentează orașul Ploiești, operăm întreaga rețea și infrastructura aferentă acesteia.
Chiar dacă acest obiect suport (n.n. – pasarela) nu apare explicit în lista bunurilor concesionate, asumăm responsabilitatea exploatării sistemului în integralitatea sa.
Întreaga rețea de termoficare face obiectul unui program anual de inspecții și revizii coordonat la nivelul departamentului de exploatare distribuție.
Acesta se desfășoară cu predilecție în perioada extrasezon în cadrul programului de mentenanță și punctual pe timpul sezonului rece în caz de avarie.
Incidentul nu a afectat în vreun fel integritatea rețelelor și nici alimentarea cu energie termică a orașului. Nu a existat vreo scurgere de agent termic, conductele funcționează normal, asigurând continuitatea furnizării serviciului public.
Colaborăm îndeaproape cu autoritățile pentru identificarea cauzelor și împrejurărilor producerii incidentului.“

Pericolele pândesc la tot pasul deasupra căii ferate

Pasarela prăbușită ieri dimineață în zona stației CFR Ploiești Vest nu este singura amenințare latentă la siguranța traficului feroviar. De-a lungul firelor de cale ferată există nenumărate capcane, majoritatea fiind într-atât de vechi încât repetarea evenimentului de ieri este posibilă în orice moment.
Și în zona Gării de Sud există pasarele care pot fi încadrate fără greșeală în categoria largă a “fierului vechi”, rutele către și dinspre Buzău și Urziceni fiind cele care ar putea fi afectate de un eventual incident similar celui produs ieri lângă Gara de Vest din Ploiești.

Zece ani de la cel mai grav accident „pe şine” din Prahova

Pe 10 mai, se împlinesc 10 ani de la cel mai grav accident feroviar produs în județul Prahova. În anul 2008, în apropierea haltei Valea Călugărească, din cauza unui şurub de la un macaz, locomotiva şi primele patru vagoane ale unui tren de călători au deraiat, iar un cupon de şină a pătruns într-unul dintre vagoane, perforând scaunul pe care stătea o adolescentă, care şi-a găsit sfârşitul în cel mai cumplit mod cu putinţă. Alte patru persoane, printre care şi şeful de tren, au fost rănite în urma acelui accident, care a rămas în istoria căilor ferate ca un exemplu negativ al problemelor pe care le poate crea lipsa unui şurub de la un macaz.
În afara morţii adolescentei de 17 ani şi a rănirii celorlalte patru persoane, pagubele produse în urma accidentului grav de la Valea Călugărească, din urmă cu aproape zece ani, s-au ridicat, potrivit raportului oficial al Organismului de Investigare Feroviar Român – structură a Autorităţii Feroviare Române – la circa un milion de lei, plus aproape 5.000 de euro.
Reprezentanţii AFER recomandau la vremea respectivă, printre altele, efectuarea de verificări pe întreaga reţea de cale ferată pentru identificarea tuturor sistemelor neomologate, cu improvizaţii sau modificări faţă de documentele tehnice de referinţă în vigoare.