F. T.

În contextul în care criza de poliţişti este resimţită la nivel naţional, în mod deosebit în mediul rural, reprezentanţii MAI au considerat necesar să precizeze, printr-un comunicat de presă, ce înseamnă activitatea oamenilor legii, cât durează ea şi alte aspecte de natură să-i liniştească pe cetăţeni.
„Conducerea Poliției Române se află în proces de consultare cu unitățile centrale și teritoriale de poliție, precum și cu organizațiile sindicale și profesionale, în vederea adoptării celor mai bune soluții care vor asigura un serviciu polițienesc permanent și de calitate, precum și respectarea drepturilor personalului și refacerea capacității de muncă a acestuia.Pentru că, zilele trecute, în spațiul public au fost făcute referiri la situația de la unele posturi de poliție comunale, precizăm că pentru structurile de poliție din mediul rural au fost propuse, în general, formule de asigurare a permanenței serviciului polițienesc și prin constituirea de patrule cu polițiști din cadrul mai multor posturi și secții de poliție”, se precizează în comunicatul lansat de către Poliţia Română.
Iar în acelaşi document de presă se mai precizează: „În ceea ce privește intervenția polițiștilor la evenimentele semnalate, aceasta se realizează după regula «cel mai aproape de locul producerii evenimentului sesizat intervine»”.
Tot pentru liniştirea comunităţilor – în special a celor din mediul rural – în comunicatul amintit se mai face referire şi la progarmul poliţiştilor. Iată ce se precizează în acest sens:”‘ Programul de lucru al polițiștilor, formele de organizare a acestuia şi acordarea repausului săptămânal sunt reglementate prin O.M.A.I. nr. 577, din 8 august 2008. Prin program de lucru se înţelege perioada în care poliţistul îşi desfăşoară activitatea şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile de serviciu potrivit prevederilor fişei postului. Durata programului de lucru al poliţistului este, de regulă, 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, cu un repaus săptămânal de 2 zile, de regulă sâmbăta şi duminica.Acesta poate fi organizat în zilele lucrătoare, în intervalul orar 08,00-16,00,în schimburi de 8/12 ore sau ture de 24 de ore, chiar și prin intercalarea acestora, în funcție de dinamică misiunilor.Întrucât situația operativă și numărul polițiștilor încadrați diferă de la o unitate de poliție teritorială la alta, este imposibilă adoptarea unui mod unitar de organizare a programului de lucru, la nivel național”.
De ce au fost făcute precizările de mai sus? Din cauza efectivelor reduse de oameni ai legii, mai ales în mediul rural, scăderea efectivelor fiind cauzată de pensionări masive din sistem, care se încearcă a fi compensate cu recrutări din sursă externă și examene peste examene la şcolile de poliţie.
Indiferent însă de precizările pe care au considerat necesar reprezentanţii poliţie să le facă, rămâne, însă, de actualiate, problema necesităţii acoperirii cât mai grabnice a posturilor vacante din mediul rural. Nu de alta, dar chiar în contextul în care statistica arată că rata infracționalității a scăzut în ultimii ani, nu este exclus ca, nu peste mult timp, să asistăm la o recrudescenţă a acesteia…