Administrarea de medicamente contra efectelor rinitei alergice sezoniere poate creşte riscul de infertilitate masculină, conform unui studiu citat de The Telegraph şi preluat de Agerpres.
O echipă de oameni de ştiinţă susţine că bărbaţii care doresc să conceapă copii ar trebui să limiteze utilizarea de medicamente antihistaminice administrate fără reţetă medicală împotriva rinitei alergice sezoniere, cunoscută şi sub denumirea de febra fânului.
Aproximativ unul din şase cupluri se confruntă cu probleme de concepţie, iar infertilitatea masculină este factorul cauzator asociat cu cel puţin o treime dintre aceste cazuri.
Se estimează că până la o treime dintre persoanele adulte suferă de acest tip de alergie printre ale cărei simptome se numără obstrucţie nazală, rinoree, mâncărimi la nivelul ochilor, strănut, respiraţie şuierătoare şi erupţii cutanate.
Medicamentele funcţionează prin controlul nivelurilor de histamine, o moleculă produsă de sistemul imunitar ca răspuns la o potenţială ameninţare.
Concluziile cercetării vin în contextul în care s-a observat o înmulţire a cazurilor de alergii în ţările industrializate, ceea ce a determinat utilizarea tot mai răspândită a unor medicamente precum antihistaminele, notează sursa citată.