Bogdan Chitic, Marian Dima

Sâmbătă după-amiază, Sala Sporturilor „Olimpia” a fost gazda perfectă a unui spectaculos turneu de „old-boys”, dedicat retragerii din activitate a unuia dintre cei mai importanți jucători din istoria recentă a FC Petrolul, Daniel Chiriță. În ziua în care a împlinit 44 de ani, fostul internațional și-a invitat foștii colegi de generație, alături de care cucerea Cupa României, în 1995, după o finală tranșată la penaltiuri împotriva Rapidului, dar și pe câțiva dintre adversarii de renume din campionatul intern al acelor vremuri, foști internaționali sau sportivi emblematici pentru orașul Ploiești, la o mișcare ca în vremurile bune. A rezultat, așadar, un spectacol fotbalistic deosebit, gustat din plin de cei aproximativ 1.500 de fani prezenți în tribune, dar și de protagoniștii din teren, generațiile „old-boys” ale FC Petrolul, Steaua, Dinamo, Rapid, FC Argeș și Naționala Artiștilor smulgând ropote de aplauze în 8-bcadrul unui turneu ce nu putea avea decât o singură câștigătoare – echipa ploieşteană.
Parchetul Sălii Sporturilor a fost luat cu asalt de o parte dintre cei mai importanți jucători români ai anilor ’90 și 2000, care au încântat și, totodată, inspirat viitoare generații de fotbaliști. Eugen Nae, Sorin Ghionea, Iulian Miu, Petre Marin, Marian Aliuță, Florentin Dumitru, Bănel Nicoliță sau Cristian Ciocoiu (Steaua București), Ionuț Lupescu, Tibor Selymes, Ionuț Badea, Andrei Mărgăritescu, Ionel Dănciulescu, Marius Niculae și Ciprian Marica (Dinamo București), Florentin Rădulescu, Dănuț Lupu, Constantin Schumacher, Adrian Iencsi, Marius Măldărașanu și Valentin Bădoi (Rapid București), Bogdan Argeș Vintilă, Costel Gâlcă sau Iulian Crivac (FC Argeș), Marius Mitu, Ghedi Kamara, Andrei Ștefănescu, Aurelian Temișan, Cornel Păsat și Tavi Clonda (Naționala Artiștilor, cea care are în componenţă şi doi jucători din Liga A Prahova, Decebal Nae şi Dumitrache), alături de mare parte din generația „95” a Petrolului s-au numărat printre „actorii” din teren ai unei după-amiezi încărcate de istorie și de emoție, de la care nu putea lipsi Mircea Dridea, emblema clubului ploieștean.
Nu a lipsit nici edilul Adrian Dobre, care a „deschis balul” alături de preşedintele AJF Silviu Crângaşu, un alt fapt demn de semnalat fiind acela că, la Sala „Olimpia”, în afara lui Ionuţ Lupescu, unul dintre favoriţii la şefia FRF, la alegerile de luna viitoare, s-a aflat şi Marcel Puşcaş, implicat în discuţii cu oamenii de fotbal prezenţi. Iar pentru Lupescu au „făcut campanie” şi artiştii, la propriu, jucătorii acestei echipe ieşind cu tricouri speciale, de susţinere pentru fostul component al Generaţiei de Aur.

Ploaie de goluri și de parade

Grupa A, compusă din Steaua, Dinamo și Rapid, a fost tranșată, la golaveraj, de formația „militară”, care s-a impus cu 4-1 în fața giuleștenilor și a remizat cu gruparea „câinilor roșii”, scor 1-1, în meciul de deschidere, cu un gol egalizator marcat de Marius Niculae în chiar ultima secundă. Pe poziția secundă s-a clasat Dinamo, care a trecut cu 1-0 de Rapid printr-o reușită a lui Ionuț Badea, astfel încât giuleștenii au încheiat ultimii și au părăsit competiția după doar două partide disputate.
8-c8-d

În grupa B, „cenușăreasa” a fost FC Argeș, învinsă atât de Petrolul, cât și de Naționala Artiștilor, cu 4-1, iar jocul care avea să stabilească ordinea primelor două locuri s-a încheiat nedecis, 1-1. Organizatorii au decis, astfel, să treacă la executarea loviturilor de departajare pentru desemnarea câștigătoarei grupei, acolo unde „artiștii” au avut nervii mai tari și s-au impus cu 2-1.
În semifinale, Dinamo a trecut de Naționala Artiștilor cu 2-1, iar Petrolul a avut nevoie de penaltiuri, unde a transformat tot, pentru a se impune în fața Stelei, pentru care a ratat Petre Marin, după 0-0 la capătul celor 20 de minute. Finala a fost una încărcată de suspans, Lara Costache deschizând scorul pentru ploieșteni, pentru ca, după doar câteva minute, tot el să-l învingă pe Fane Preda, cu capul, printr-un… autogol de toată frumusețea. Marius 8-eNiculae (minutul 17) i-a adus pe bucureșteni mai aproape de trofeu după ce l-a învins pe bravul portar al Petrolului, dar Ciprian Pura (19) nu a fost de acord și a trimis finala la lovituri de departajare. Același Niculae s-a pierdut, de această dată, cu firea și i-a prilejuit lui Preda o intervenție ca la handbal care avea să se dovedească decisivă, asta pentru că, rând pe rând, Marian Grama, Costel Ilie și sărbătoritul zilei, Daniel Chiriță, au transformat fără emoții, aducând trofeul la Ploiești.

Arbitrii n-au avut viaţă ușoară!

Foştii arbitrii FIFA, asistentul ploieștean Cristi Nica, şi centralul Florin Chivulete, dar şi cel mai longeviv arbitru ploieștean aflat încă în activitate, la nivel județean, Marcel Marin, au condus cele 9 partide ale turneului din „Olimpia”. Experimentații cavaleri ai fluierului n-au avut, însă, viață ușoară, mai temperamentalii Marius Niculae, Petre Marin sau Bănel Nicoliță protestând nu doar o dată la unele decizii ale arbitrilor. Aceștia au fost imediat ușor taxați de publicul ploieștean, care, deși a avut în fața ochilor câteva dintre cele mai mari rivale ale Petrolului, s-a comportat fair-play, pe întreaga durată a evenimentului.

Petroliști ad-hoc

Pe lângă foștii jucători ai Petrolului – Fane Preda, Ion Catană (portari), Lara Costache, Daniel Chiriță, Mihai Pârlog, Ciprian Pura, Costel Ilie, Daniel Zafiris, Marian Grama, Sandu Pitulice, Octavian Grigore și Cristi Zmoleanu (jucători de câmp), pentru echipa-fanion a orașului au mai evoluat și baschetbalistul Cătălin Burlacu, fostul campion mondial la box, Leonard Doroftei, și senatorul Emonoil Savin – unul dintre organizatorii „reprizei a treia”, ce s-a desfășurat la un cochet restaurant din Ploiești. Chiar dacă nu s-au întâlnit de foarte multe ori cu mingea, dintre cei trei doar Burlacu reușind să înscrie un gol, în grupe, cu FC Argeș, petroliștii „de conjunctură” și-au primit porția de aplauze din partea publicului din „Olimpia”, care a plecat fericit acasă, după ce echipa favorită a cucerit trofeul.

Rezultate înregistrate:
Grupa A: Steaua – Dinamo 1-1 (Ciocoiu/M. Niculae)
Dinamo – Rapid 1-0 (I. Badea)
Steaua – Rapid 4-1 (Ciocoiu x 2, Mozacu, Nicoliță/Schumacher)

Grupa B: Petrolul – FC Argeș 4-1 (Chiriță, Burlacu, C. Ilie, Pârlog/Traian)
Naționala Artiștilor – FC Argeș 4-1 (Clonda, Mateiu, Mitu, Dumitrache/Vintilă)
Petrolul – Naționala Artiștilor 1-1 (Grama/Mitu), 1-2 la lovituri de departajare

Semifinale: Dinamo – Naționala Artiștilor 2-1 (Marica, Dănciulescu/Dumitrache)
Petrolul – Steaua 0-0, 4-3 după lovituri de departajare

Finală: Petrolul – Dinamo 2-2 (L. Costache, Pura/L. Costache ag, M. Niculae), 5-4 după lovituri de departajare