Magistrații Completului de cinci judecători din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, azi, rejudecarea dosarului în care Mircea Cosma și Vlad Cosma au fost trimiși în judecată, în aprilie 2014, de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, fiind acuzați de abuz în serviciu și luare de mită.
După trei amânări de pronunțare a unei sentințe în acest proces, magistrații Instanței Supreme au hotărât ca dosarul respectiv să se întoarcă la instanța de fond pentru rejudecare, ceea ce înseamnă că toate procedurile din interiorul cercetării judecătorești vor fi reluate de la zero, respectiv administrarea de probe, audierea martorilor și audierea persoanelor acuzate în dosar.
Decizia Instanţei Supreme a fost luată cu majoritate de voturi, completul de judecată fiind format, potrivit Mediafax, din preşedintele Iulian Dragomir, Ştefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Şerban şi Geanina Arghir.
Opinia separată, potrivit minutei instanței, îi este de asemenea favorabilă lui Vlad Cosma în sensul că respectivul judecător a decis admiterea apelului fostului deputat de reducere a pedepsei, sub incidenţa articolului 19 din OUG nr. 43/2002, pentru denunţarea şi facilitarea identificării şi tragerii la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit infracţiuni.
La instanța de fond, tot de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Mircea Cosma fusese condamnat la opt ani de închisoare, iar fostul deputat Vlad Cosma – la 5 ani de închisoare. În acelaşi dosar, Răzvan Alexe fusese condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar fostul director al Direcţiei Patrimoniu din cadrul Consiliului Județean Prahova, Daniel Alixandrescu – la 6 ani de închisoare.
Decizia Completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost luată după ce, în ultima vreme, a ieșit la iveală în spațiul public modul în care se realizau dosare penale la “unitatea de elită” a DNA, de la Ploiești.